Το Λουξεμβούργο ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή της Ουγγαρίας στην ΕΕ

Το Λουξεμβούργο ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή της Ουγγαρίας στην ΕΕ

Θέμα παραμονής της Ουγγαρίας στην ΕΕ θέτει υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αυτό, καθώς και την εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, καθώς, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

«Πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΕΕ για το αν θέλουμε να ανεχτούμε τον Όρμπαν στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ξεκάθαρο όχι», δήλωσε ο Άσελμπορν στο Der Spiegel.

«Τότε θα τελείωνε μονομιάς και η συζήτηση σχετικά με τις πολυάριθμες ποινικές διαδικασίες οι οποίες έχουν κινηθεί από την Ευωπαϊκή Ένωση κατά της ουγγρικής κυβέρνησης – συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του άρθρου 7 αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου από την Ουγγαρία για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν και ο θεσμός των δημοψηφισμάτων στην ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη, πρέπει να σκεφτούμε την εισαγωγή του», συμπλήρωσε ο Άσελμπορν στις δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό, τις οποίες αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επισημαίνεται πως ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου δεν είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος πολιτικός ο οποίος θέτει θέμα παραμονής της Ουγγαρίας στην Ένωση λόγω του νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Στα τέλη Ιουνίου, μάλιστα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρότεινε ευθέως την έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ. «Η Ουγγαρία δεν έχει πλέον θέση στην ΕΕ», δήλωσε ο Ρούτε, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε: «Δεν μπορώ να τους εξαναγκάσω» να φύγουν.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να την εγκαταλείψουν μόνο εθελοντικά, η δυνατότητα να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν δεν προβλέπεται από τις Ευρωπαϊκες Συνθήκες.

Υπενθυμίζεται πως η ουγγρική κυβέρνηση δικαιολογεί τον σχετικό νόμο με την προστασία των ανηλίκων, ενώ οι επικριτές του κατηγορούν τον Όρμπαν για διάκριση σε βάρος των ομοφυλοφίλων και άλλων σεξουαλικών μειονοτήτων.

Η ΕΕ κίνησε τη «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Βουδαπέστης την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στο νόμο.

Προηγουμένως, 17 κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεση δράση κατά του νόμου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον αμφιλεγόμενο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Πηγή: Der Spiegel