O κορονοϊός εμφανίστηκε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 - Τι έδειξε νέα έρευνα

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019 υπολογίζεται ότι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κίνα ο ιός της πανδημίας σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα στο περιοδικό PLOS Pathogens.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που χρησιμοποίησαν για την ανάλυση τους νέα μοντέλα δεδομένων, τα πρώτα κρούσματα Sars-CoV-2 σε ανθρώπους είναι πιθανό να εμφανίστηκαν γύρω στις 17 Νοεμβρίου

 2019 στην Κίνα και από εκεί να υπήρξε γρήγορη εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία γύρω από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. 

Οι πρώτες επίσημα επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με το νέο παθογόνο καταγράφηκαν βέβαια στην Γουχάν στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, ωστόσο, οι ειδικοί υπέθεσαν εδώ και πολύ καιρό ότι ο ιός είχε κυκλοφορήσει ήδη στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, υπολόγισαν με τα νεα μοντέλα δεδομένων το πιθανό χρονικό διάστημα που πέρασε το παθογόνο από ζώα σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Κατά συνέπεια, ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως από τον Ιανουάριο, ενώ οι πρώτες λοιμώξεις εκτός Κίνας θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στην Ιαπωνία γύρω στις 3 Ιανουαρίου, στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου και στις ΗΠΑ περίπου στις 16 Ιανουαρίου .

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματά τους είναι «εξίσου καλά όσο τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν». Παράγοντες όπως η ποιότητα των πρώτων διαθέσιμων μεθόδων ανίχνευσης σε κάθε χώρα είναι πιθανό να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Επιπλέον, πολλές λοιμώξεις μπορεί να ήταν ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, με τα οποία οι άνθρωποι συχνά δεν επισκέφθηκαν γιατρό, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, και ως εκ τούτου δεν υποβλήθηκαν σε τεστ.

www.ertnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα