Τι θα συμβεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 3 Ιουλίου και μετά;

Τι θα συμβεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 3 Ιουλίου και μετά;

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 3 Ιουλίου και μετά θα έχουν κάνει ένα ακόμα βήμα ενάντια στη ρύπανση. Κι αυτό γιατί από εκείνη την ημέρα θα καταργηθεί η χρήση 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, που συχνά βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων αλλά και στις ευρωπαϊκές ακτές.

Αυτά τα 10 πλαστικά είναι: μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες από φελιζόλ, κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Η Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αναβαθμίσει τη διαχείριση των πλαστικών απορριμάτων. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από τη μεγάλη ρύπανση μέσω πλαστικών που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου το 85% των παραλιών, υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο ρύπανσης από πλαστικό.

 Στόχος της απαγόρευσης είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Στο ελληνικό Δημόσιο, η χρήση των πλαστικών μιας χρήσης των παραπάνω 10 κατηγοριών καταργήθηκε ήδη από τη 1η Φεβρουαρίου του 2021.

Η απαγόρευση είναι η πιο δραστική απόφαση της ΕΕ να σταματήσει τη ρύπανση των πλαστικών. Η στρατηγική παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2018. Με στόχο να αλλάξει εντελώς τον τρόπο σχεδιασμού, κατασκευής και ανακύκλωσης των πλαστικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες, όλες οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες έως το τέλος της δεκαετίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 14% έως 18% των πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώνεται, που είναι λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ ανακυκλώνουν λιγότερο από το 10% των πλαστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με την Greenpeace, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό φτάνει το 41,5% κατά μέσο όρο.

 Στην Ευρώπη, το 50% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι πλαστικά μιας χρήσης, ενώ ένα επιπλέον 27% είναι αλιευτικά εργαλεία από πλαστικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε μέρα περίπου 1 εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια.

Για τους παραβάτες προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, καθώς στις περιπτώσεις διάθεσης προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση επιβάλλεται πρόστιμο στον παραγωγό 1% επί του κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους, καθώς και στην επιχείρηση εστίασης, 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (με ελάχιστο πρόστιμο τα 1.000 ευρώ).

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα