Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια 2 φορές το χρόνο;

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια 2 φορές το χρόνο;

Η πρώτη επιπόλαια απάντηση στο ερώτημα γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια δυο φορές το χρόνο είναι: «Γιατί έτσι. Βασίλισσα είναι ότι θέλει κάνει.» όμως η σωστή απάντηση δεν είναι αυτή.

Η βασίλισσα γεννήθηκε πριν από 95 χρόνια την 21η Απριλίου του 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και είναι το πρώτο παιδί του δούκα και της δούκισσας της Γιόρκ. Σαν σωστή γαλαζοαίματη η μοίρα της ήταν να παντρευτεί έναν άλλον γαλαζοαίματο. Και όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις (πχ. Φρειδερίκη με τον Παύλο), όλοι τους είναι μια μεγάλη οικογένεια και τα ξαδέρφια παντρεύονται μεταξύ τους.

Έτσι σε ηλικία 8 ετών συνάντησε τον Φίλιππο στο στον γάμο της πριγκίπισσας της Ελλάδος Μαρίνα με τον πρίγκιπα της Δανίας Γιώργο, δούκα του Κεντ. (είπαμε μια μεγάλη οικογένεια είναι όλοι τους) και σε ηλικία 21 ετών τον αρραβωνιάστηκε και λίγο αργότερα τον παντρεύτηκε.

Σήμερα 21η Απριλίου η Ελισάβετ πέρασε τα γενέθλια της στο πένθος αφού πριν λίγες ημέρες έθαψε τον 99χρονο σύζυγο της Φίλιππο. Έναν άνδρα που στη ζωή του τον ήξεραν επειδή ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ.
Η βασίλισσα όμως έχει δυο φορές γενέθλια. Μια φορά την ημερομηνία που γεννήθηκε και μια άλλη το καλοκαίρι. Στα κανονικά της γενέθλια γιορτάζει όλη η Βρετανία και ακούγονται κανονιοβολισμοί στο Λονδίνο: 41 στο Χάιντ Παρκ, 21 στο Γουίνσντορ Γκρέιτ Παρκ και 62 στον Πύργο του Λονδίνου. Εκτός από φέτος λόγω πένθους.

Τα άλλα γενέθλια της Ελισάβετ είναι κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου. Και αυτό γιατί κάθε μονάρχης που έχει γεννηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες γιορτάζει τα γενέθλιά του και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο καιρός δηλαδή είναι καλός.

Έτσι και η Ελισάβετ το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου θα μπορέσει να εγγυηθεί την διεξαγωγή της επίσημης παρέλασης των γενεθλίων της, γνωστή και ως “Trooping the Colour”. Μία παρέλαση γίνεται κάθε χρόνο ανελλιπέστατα εδώ και 260 χρόνια. Αυτή η μεγαλειώδης παρέλαση κλείνει με έναν χαιρετισμό από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκινγχαμ.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα