Σήμερα η απόφαση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σήμερα η απόφαση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca

Με κομμένη την ανάσα περιμένει σήμερα όλη η Ευρώπη τη νέα γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων σε ορισμένα κράτη.

Η απόφαση θα καθορίσει παράλληλα και την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Η αναστολή των εμβολιασμών με την AstraZeneca σε πάνω από 15 κράτη έχει οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η σημερινή γνωμοδότηση θα κρίνει εάν ο στόχος του εμβολιασμού 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβρη θα είναι ακόμη εφικτός.

Η τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ κατέστησε σαφές ότι τα οφέλη του συγκεκριμένου εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων και κάλεσε τα κράτη να συνεχίσουν τους εμβολιασμούς.

Η ελπίδα των Βρυξελλών είναι η σημερινή γνωμοδότηση να στείλει σαφές μήνυμα για την ασφάλεια του εμβολίου καθώς το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι να πληγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια.

«Πόλεμος» μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου
Την ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν με αγωνία τη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ο πόλεμος μεταξύ Βρυξελλών και Μεγάλης Βρετανία για τις εξαγωγές εμβολίων συνεχίζεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έσπευσε να στηρίξει τη στάση της Κομισιόν ωστόσο οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca προκαλεί σκεπτικισμό στους πολίτες της χώρας του.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες, το σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εμπιστεύεται μόλις το 20% των Γάλλων.

Την ίδια ώρα το τρίτο κύμα της πανδημίας «σαρώνει» τη χώρα. 38.501 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν μόνο το τελευταίο 24ωρο ενώ τα νοσοκομεία στο Παρίσι είναι ασφυκτικά γεμάτα και οι αεροδιακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία άλλων περιοχών δεν σταματούν ούτε στιγμή.

Η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει την επιβολή τοπικών lockdown στην περιοχή της πρωτεύουσας και σε περιοχές του Βορρά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα