Nέες Απειλές Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα κάνει ό,τι θέλει θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Απίστευτες προκλήσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν η Ελλάδα κάνει ό,τι θέλει δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά η Άγκυρα θα κάνει ό,τι πρέπει.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», είπε και στη συνέχεια στοχοποίησε για ακόμη μία φορά το Καστελλόριζο: «Η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Τουρκία. Από την άλλη η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι οι μειονοτικοί (πληθυσμοί) στη Θράκη».

Στο μεταξύ, για τις 16.00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η επανέναρξη των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε του τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα προσδιόρισε την προϋπόθεση που θα έκλεινε ένα ενδεχόμενο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ο κ. Ταραντίλης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, οι οποίες υπενθύμισε ότι είναι άτυπες, και αφού εξετασθεί εάν υπάρχει σημείο σύγκλισης για το ένα και μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, «τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις».

Υπενθύμισε επίσης ότι το πλαίσιο που έχει θέσει η Αθήνα, εκτός του ότι μπορεί να συζητηθεί ένα και μόνο συγκεκριμένο θέμα, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, προϋποθέτει να μην υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 Χάικο Μάας για Τουρκία: Να μην επαναληφθεί το παιχνίδι με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο

«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, «έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την 'Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου, όπως είπε, να τον ενθαρρύνει «να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων».

«Στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά. Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μάας πριν από λίγο και πρόσθεσε ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης - όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα». Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της 'Αγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους "Barbaros"».

Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, «ταχθήκαμε ρητά υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ειδικά κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο», συνέχισε ο κ. Μάας και έκανε λόγο για μια «πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. «Η θετική ορμή των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στη λύση. Γι' αυτόν τον λόγο ταξιδεύω σήμερα στην 'Αγκυρα, προκειμένου να ενθαρρύνω τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων», κατέληξε ο κ. Μάας.

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα