Κορονοϊός: Εκτός στόχου οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Κορονοϊός: Εκτός στόχου οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Μόλις 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απέχουν πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων αυτόν τον μήνα.

Τα εμβόλια φθάνουν στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας σε βραδύτερους ρυθμούς ακόμα κι αν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον ιό.

Περίπου 170.000 άνθρωποι, σε κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας, έλαβαν μια δόση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, αν και 2,2 εκατομμύρια δόσεις είχαν διανεμηθεί για τους τρόφιμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Μέχρι στιγμής, περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna έχουν διανεμηθεί στις πολιτείες, είπαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι χθες, ήταν δηλαδή λιγότερες από τον στόχο διανομής 20 εκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον μήνα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, αξιωματούχοι επέμεναν ότι θα είχαν 40 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες αυτόν τον μήνα, αρκετές για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί με δύο δόσεις. Στις 4 Δεκεμβρίου, ο επίτροπος της FDA Στίβεν Χαν είπε στο Ρόιτερς πως ο εμβολιασμός 20 εκατομμυρίων Αμερικανών έως το τέλος του έτους είναι ρεαλιστικός, βάσει της εκστρατείας εμβολιασμού.

Έκτοτε, αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεσμεύονται να διανείμουν επαρκή αριθμό δόσεων χωρίς να σχολιάζουν τους στόχους για τη διενέργεια εμβολιασμών, καθώς κατέστη σαφές ότι οι εμβολιασμοί υπολείπονται του αριθμού των δόσεων που διανεμήθηκαν.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άνθονι Φάουτσι είπε, από την πλευρά του, ότι «εξετάζεται» εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να διανείμουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από τα αποθέματα για να εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Ακόμα κι αν ο αριθμός των δόσεων που διανεμήθηκαν πλησιάζει τον στόχο των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι κατά πολύ βραδύτερος από εκείνον που αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διένειμε τα εμβόλια στις πολιτείες. Τώρα, επαφίεται στις πολιτείες να τα χορηγήσουν. Ξεκινήστε!», έγραψε χθες σε tweet ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η έλλειψη χρηματοδότησης εμπόδισε τις προσλήψεις

Τοπικοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας είπαν στο Ρόιτερς ότι η έλλειψη ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για τη διανομή των εμβολίων τους απέτρεψε από το να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό.

«Γνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να είναι καλύτερη η κατάσταση και εργαζόμαστε για να την κάνουμε καλύτερη», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής σύμβουλος της επιχείρησης Warp Speed Μόνσεφ Σλάουι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι εμβολιασμοί των 21 εκατομμυρίων εργαζόμενων στο σύστημα υγείας της χώρας ξεκίνησαν στις 14 Δεκεμβρίου. Οι εμβολιασμοί των 3 εκατομμυρίων τροφίμων των οίκων ευγηρίας, που βρίσκονται επίσης στην ομάδα πρώτης προτεραιότητας, ακολούθησαν λίγο μετά.

Περίπου 51 εκατομμύρια εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, όπως πυροσβέστες, αστυνομικοί και εκπαιδευτικοί, όπως επίσης οι πολίτες άνω των 75 θα πρέπει να είναι οι επόμενοι, που θα κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με τις συστάσεις του συμβουλευτικού πάνελ των CDC.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα