Αγωνία Ερντογάν για την οικονομία της Τουρκίας: Θα σπάσουμε το τρίγωνο του διαβόλου

Αγωνία Ερντογάν για την οικονομία της Τουρκίας: Θα σπάσουμε το τρίγωνο του διαβόλου

Τα φιλόδοξα σχέδιά του για την ανάταξη της οικονομίας της Τουρκίας, η οποία το 2020 πέρασε κανονικό annus horribilis, παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των πολιτών, το οποίο βρίσκεται στα τάρταρα, λόγω της αποεπένδυσης, αλλά και της κατάρρευσης της λίρας

Έτσι, μιλώντας σε τελετή στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις για να σπάσει το οικονομικό «τρίγωνο του διαβόλου» δηλαδή το τρίγωνο των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των ισοτιμιών ξένου συναλλάγματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, προανήγγειλε και οικονομικό σύστημα το οποίο θα είναι βασισμένο στην παραγωγή και στην εργασία και δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθειες για την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, θα γίνουν ταχύτατα.

Δεσμεύσεις για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, ο Ερντογάν υποσχέθηκε μία σειρά δικαστικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καλλιεργώντας προσδοκίες για την πιθανή απελευθέρωση πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων, αλλά και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις φυλακές.

Ωστόσο, τα πρόσφατα σχόλια του, για δικαστικές αποφάσεις και η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του, καλλιέργησαν σκεπτικισμό για την υπόσχεσή του. Ο ίδιος πάντως ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή «της επιβλήθηκε» να το πράξει, αλλά επειδή «οι άνθρωποί μας το αξίζουν».

Σημειώνεται πάντως ότι την ανησυχία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις σχετικά με το κράτος-δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ναμπίλα Μασράλι τονίζοντας ειδικότερα τις περιπτώσεις του Τσαν Ντουντάρ, του Οσμάν Καβαλά και του Σελαχατίν Ντεμίρτας.

http://www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα