Τζόνσον για μετάλλαξη κορονοϊού: 70% πιο μεταδοτικός

Τζόνσον για μετάλλαξη κορονοϊού: 70% πιο μεταδοτικός

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε στοιχεία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού. Ανακοίνωσε lockdown επιπέδου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία.

Στοιχεία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού έδωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου (19.12.2020) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με τον επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας, Κρις Ουίτι, και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 27.052 νέα κρούσματα και 534 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο Τζόνσον, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει λάβει η επιδημία μεταδίδεται πλέον ταχύτερα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιστροφή από αύριο του lockdown Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιο-ανατολική Αγγλία, δίνοντας την χαριστική βολή στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν την εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει στον εντοπισμό ενός «νέου στελέχους» του κορονοϊού, «όχι περισσότερο επικίνδυνου, αλλά πιο μεταδοτικού».

Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύχτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως ανέφερε, η μετάλλαξη του ιού επικεντρώνεται σε περιοχές της κατηγορίας 4, λέει, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει σε όλη τη χώρα. Όσοι βρίσκονται στην κατηγορία 4 δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις όπως για επαγγελματικούς λόγους.

Από την πλευρά του, ο Βάλανς εξήγησε ότι: “Ο μεταλλαγμένος ιός δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος, αλλά φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα και θα μπορούσε να αυξήσει το R κατά 0,4 ή περισσότερο και να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικός από την αρχική νόσο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρος”.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα