Κορονοϊός: Η συνταγή του επιτυχημένου lockdown στη Σανγκάη – Γιατί δεν είχε δεύτερο κύμα

Κορονοϊός: Η συνταγή του επιτυχημένου lockdown στη Σανγκάη – Γιατί δεν είχε δεύτερο κύμα

Η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Πώς κατάφερε να περιορίσει τον κορονοϊό.

Οχτώ μήνες μετά το lockdown, οι κάτοικοι στη Σανγκάη έχουν επιστρέψει πλήρως στην καθημερινότητα τους.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… υπενθυμίζοντας ότι ο κορονοϊός υπάρχει ακόμα, αλλά έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η ζωή κυλάει σε κανονικούς ρυθμούς, χωρίς φόβο και χωρίς απαγορεύσεις. Οι παρακάτω εικόνες… συνωστισμού, που εξασφάλισε το newsit.gr, μπορεί να φαντάζουν πολύ μακρινές για τη χώρα μας, αλλά για τη Σανγκάη είναι, πλέον, απολύτως φυσιολογικές!

Το lockdown και το δεύτερο κύμα… που δεν ήρθε

Το lockdown στη Σανγκάη επιβλήθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου και διήρκησε μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Για ενάμιση μήνα, τα πάντα ήταν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, όπου γινόταν θερμομέτρηση κατά την είσοδο. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είχαν διακόψει τα μαθήματα. “Η πλειοψηφία χρησιμοποιούσε ήδη την υπηρεσία delivery για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, οπότε αυτό συνεχίστηκε και στο lockdown. Γενικά, ο κόσμος φρόντιζε να ψωνίζει για πολλές μέρες, ώστε να μην χρειάζεται να βγαίνει από το σπίτι, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, που όλοι ψάχνουν μία… αφορμή για να βγουν έξω, έστω και για λίγο”, εξηγεί στο newsit.gr ο Λεωνίδας Λεωνιδάκος.

Μετά τη λήξη του lockdown, η μάσκα ήταν υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενώ γινόταν παντού και θερμομέτρηση. Η πειθαρχία των κατοίκων, όπως λέει ο Λεωνίδας Λεωνιδάκος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή του δεύτερου κύματος. 

“Τα κρούσματα αυξήθηκαν λίγο τον Σεπτέμβριο, όταν άνοιξαν τα σύνορα για όσους είχαν άδεια εργασίας στην Κίνα. Αλλά και πάλι, υπήρχαν πολύ αυστηρά μέτρα. Όσοι έφταναν, έπρεπε να έχουν αρνητικό τεστ από τη χώρα προέλευσης τους, στη συνέχεια έμπαιναν σε καραντίνα για 15 ημέρες και μετά για άλλη μία εβδομάδα ήταν υπό παρακολούθηση. Από αρχές Νοεμβρίου, τα σύνορα έκλεισαν ξανά…”, ανέφερε. 

https://www.newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα