Επικοινωνία Ερντογάν - Σαρλ Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά

Επικοινωνία Ερντογάν - Σαρλ Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η επικοινωνία μεταξύ Ερντογάν - Μισέλ σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Δευτέρας ο Στέλιος Πέτσας μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει εντός της ημέρας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου.

«Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής τη θέτουν στο περιθώριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση:

«Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας «ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν ‘οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο'».

Ενημέρωσε επίσης στο σημείο αυτό ότι «ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ».