Ο Ιανός σφυροκοπά τη χώρα - Οι περιοχές σε συναγερμό. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος

Καθώς ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός στροβιλίζεται κοντά στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας το απόγευμα της Παρασκευής 18/09 και κινείται αργά νότια, στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας καταγράφονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Δορυφορικές εκτιμήσεις από δεδομένα που λαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές σημειώνονται ραγδαιότητες βροχόπτωσης άνω των 50 χιλιοστών ανά ώρα 

Επιπρόσθετα, το πυκνό δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών μας σταθμών καταγράφει ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 mm μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής 18/09

Τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Αν. Πελ/νησου. Και στην Αττική από τις βραδινές ώρες αναμένονται κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού

Αργότερα, στη διάρκεια της νύχτας, η Αττική θα πληγεί επίσης, αν και, πιθανότατα, με μικρότερη έντασηα πό τις προαναφερθείσες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, αναμένονται κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται πως οι δορυφορικές εκτιμήσεις που λαμβάνει και επεξεργάζεται η ίδια υπηρεσία, δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώνονται ραγδαιότητες βροχόπτωσης άνω των 50 χιλιοστών ανά ώρα.

Επιπρόσθετα, το δίκτυο των 360 επίγειων μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου κατέγραφε ημερήσια ύψη βροχής άνω των 140 χιλιοστών μέχρι τις 17:20 το απόγευμα της Παρασκευής.

Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία το Σάββατο

Στο μεταξύ, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως η σφοδρή κακοκαιρία θα συνεχίσει και το Σάββατο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ θα υπάρξει περιορισμός τους το βράδυ. Θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων και θα πέσει η θερμοκρασία.

Πιο αναλυτικά, αύριο στο Νότιο Ιόνιο και κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, στην Εύβοια, στις Δυτικές Κυκλάδες και στη Δυτική Κρήτη αναμένονται τοπικά πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ θα περιοριστούν στη Νότια Πελοπόννησο και στη Δυτική Κρήτη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 30, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία από 16 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 26 βαθμούς (στην Κέρκυρα έως 29), ενώ στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 8 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ ενισχυόμενοι σταδιακά στα δυτικά πελάγη στα 7 με 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα παρουσιάσουν εξασθένηση στα 6 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες, ενώ το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και μετά το μεσημέρι βορειοανατολικοί με σταδιακή ενίσχυση στα ανατολικά στα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς.

Οι περιοχές σε συναγερμό

Νωρίτερα σήμερα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του δήμου Αργοστολίου και τη Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Παρατείνονται οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αχαΐα

Σε αυτό το πλαίσιο παρατείνονται, εξάλλου, μέχρι τις 09:00 αύριο το βράδυ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα στην Αχαΐα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων, καθώς και παντός είδους οχημάτων που έλκουν τροχήλατα, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

Στην Ολυμπία Οδό, από το 205ο χιλιόμετρο έως την χιλιομετρική θέση 222,920.

Κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Πύργου, καθώς και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών -Κορίνθου.

Στην γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπή δρομολογίων σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Επιπλέον, διακόπτονται όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα -Θεσσαλονίκη -Αθήνα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, η αμαξοστοιχία 56 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην Αθήνα και η αμαξοστοιχία 58 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ λόγω των πλημμυρικών φαινομένων πριν την σήραγγα Όθρυος, η σιδηροδρομική γραμμή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος

 Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία - Κήρυξη Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: meteo.gr., ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα