Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για την Αγιά Σοφιά - Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά την παρέμβαση Πομπέο

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για την Αγιά Σοφιά - Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά την παρέμβαση Πομπέο

Ένα ακόμη πλήγμα θέλει να επιφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν στην πολύπαθη Αγιά Σοφιά. Σε ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, στο σύμβολο της Ορθοδοξίας που σέβονται και τιμούν εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Η πρόταση του Τούρκου προέδρου να μετατραπεί σε τζαμί, με μοναδικό στόχο να προκαλέσει την Ελλάδα και να προσβάλει την πίστη των Χριστιανών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αναμένεται να σήμερα να λάβει τις τελικές αποφάσεις χωρίς να θεωρείται βέβαιο πως ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα μετά και την παρέμβαση που υπήρξε από τις ΗΠΑ.

Στην Αθήνα αν και επισήμως τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν, ετοιμάζουν οργισμένη αντίδραση εναντίον της Άγκυρας στην περίπτωση που ανακοινωθεί η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί. Άλλωστε μια τέτοια κίνηση αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο έντασης μεταξύ των δύο χωρών, την στιγμή που είχε φανεί ένα αχνό φως στο βάθος του τούνελ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα έχει αρχίσει να συζητείται έντονα στην Ε.Ε. ενώ αναπαράγεται συνεχώς από διεθνή μέσα ενημέρωσης ασκώντας έντονη κριτική στον Τούρκο πρόεδρο που θέλει να μετατρέψει ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος.

Πομπέο: Να παραμείνει μουσείο η Αγιά Σοφιά

Παραμονή της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου υπήρξε παρέμβαση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και να σεβαστεί τις θρησκευτικές παραδόσεις.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υπονόμευση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του - που είναι τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια τόσο αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών" αναφέρει η ανακοίνωση του Μάικ Πομπέο.

Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά την παρέμβαση Πομπέο 

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του η Άγκυρα απάντησε μέσω του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς. Με ανάρτηση στο Twitter υποστηρίζει πως η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία, σημειώνοντας πως "δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό".

"Η αρμοδιότητα να αποφασίζει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το οποίο είναι ένα θέμα που αφορά στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές και υποδείξεις από το εξωτερικό" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αυτή την είδηση σχεδόν αστραπιαία, ως έκτακτη είδηση. Άλλα Μέσα, καθαρά ειδησεογραφικά, ότι "ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζητά να παραμείνει μουσείο η Αγία Σοφία", άλλα πιο επικριτικά, κάνοντας λόγο για "δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ".

Εκνευρισμός στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση θα "θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ", τονίζοντας πως η Αγιά Σοφιά "ανήκει στην ανθρωπότητα". Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Deutsche Welle" ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας Κωνσταντίνος Μύρων υποστήριξε πως "η δικαιοσύνη στην Τουρκία δεν είναι ανεξάρτητη και υποστήριξε πως η μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί "θα επιδείνωνε τη σχέση μεταξύ Άγκυρας και Ε.Ε, κυρίως δε με την ορθόδοξη γείτονα Ελλάδα. Επιπλέον το βήμα αυτό θα ζημίωνε και τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη".

UNESCO: Εμείς θα πρέπει να αποφασίσουμε

Παρά το γεγονός ότι η Αγιά Σοφιά ανήκει ήδη, από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της UNESCO ως μουσείο, εντούτοις ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να απαξιώνει τον διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την στιγμή που υπάρχει σύμβαση της Τουρκίας με την UNESCO, τότε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα προκειμένου να αποφασίσει η επιτροπή παγκόσμιας κληρονομίας. Αυτό ουσιαστικά τονίζεται από τον διεθνή οργανισμό τονίζοντας πως δεν μπορεί η Άγκυρα να μετατρέψει από μόνης ένα μουσείο σε μουσουλμανικό Τέμενος.

Δεύτερη "άλωση" από τον Ερντογάν

Στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας κάνει δεκτή την πρόταση Ερντογάν τότε θα είναι η δεύτερη φορά που η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Η πρώτη ήταν αμέσως μετά την Άλωση της Πόλης το 1453 και παρέμεινε μουσουλμανικό τέμενος μέχρι το 1934 που μετατράπηκε σε μουσείο. Όλο αυτό το διάστημα ο κορυφαίος βυζαντινός ναός υπέστη σοβαρές καταστροφές οι ξεχωριστές τοιχογραφίες που κοσμούσαν το εσωτερικό μέρος του ναού, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από έργα ισλαμικής τέχνης.

Tο 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν αρμόζουν στο χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα