Ανοίγουν καταστήματα και ξεκινάει το πρωτάθλημα ποδoσφαίρου στη Γερμανία

Ανοίγουν καταστήματα και ξεκινάει το πρωτάθλημα ποδoσφαίρου στη Γερμανία

Μέσα στο Μάιο αναμένονται να ανοίξουν τα καταστήματα και τα σχολεία στη Γερμανία, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων.

Η συμφωνία προβλέπει την επανεκκίνηση των ερασιτεχνικών αθλημάτων σε υπαίθριους χώρους υπό κάποιους όρους, ενώ τα κρατίδια θα αποφασίζουν από μόνα τους για το σταδιακό άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων.

Αναφορικά με τα καταστήματα το προσχέδιο αναφέρει ότι «θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν όλα, σεβόμενα τους κανόνες υγιεινής και επιβάλλοντας ελέγχους στην είσοδο των καταναλωτών προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές». Αυτό αφορά κυρίως τα καταστήματα που είναι μεγαλύτερα από 800 τετραγωνικά μέτρα, καθώς τα μικρότερα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν.

Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατιδίων συμφώνησαν να ανοίξουν τον τομέα της εστίασης από τις 9 Μαΐου. Βάσει του προσχεδίου οι κυβερνήσεις των κρατιδίων μπορούν να αποφασίσουν για την επαναλειτουργία των μπαρ, των καφέ και των ξενοδοχείων. Κάποια κρατίδια μάλιστα το έχουν ήδη κάνει, όπως η Βαυαρία. Το ίδιο θα συμβεί και για τα θέατρα, τις αίθουσες συναυλιών, τα νυχτερινά κέντρα και τα στάδια.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν καθώς, μετά τα πρώτα στάδια χαλάρωσης, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της COVID-19 παρέμεινε μικρός και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Το έγγραφο, που έχει ημερομηνία 5 Μαΐου, προετοιμάστηκε από τον προσωπάρχη της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν σε συνεργασία με τους ομολόγους του των κρατιδίων και θα αποτελέσει τη βάση της τηλεδιάσκεψης που θα έχει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αργότερα σήμερα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Όλα τα σχολεία, περιλαμβανομένων των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των δημοτικών, θα μπορέσουν να ανοίξουν, υπό όρους, από την επόμενη εβδομάδα. «Τα σχολεία θα πρέπει να καταστήσουν σταδιακά εφικτή τη φοίτηση όλων των μαθητών, σεβόμενα τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης» υπογραμμίζεται στο προσχέδιο. Ήδη τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ήδη ανοίξει, ενώ τα κρατίδια θα αποφασίσουν για τα πανεπιστήμια.

Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο ανεστάλη λόγω της COVID-19, προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με στοιχεία από το AFP και το Reuters.

Η ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι αγώνες αναμένεται να διευκρινιστεί στην τηλεδιάσκεψη σήμερα, αν και γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για την 21η Μαΐου.

Οι νεκροί στη Γερμανία από κορονοϊό είναι πλέον 6.996 και τα κρούσματα 164.807.
Τι θα γίνει αν υπάρξει δεύτερο κύμα

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του κορονοϊού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων, συμφώνησαν, στις προκαταρκτικές τους συνομιλίες, ότι εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξηθεί με τη χαλάρωση των μέτρων, θα επανέλθουν αμέσως οι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο.

Το όριο που σχεδιάζεται να τεθεί είναι «περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες» στην κοινότητα.

Εφόσον όμως εμφανιστεί μια περιορισμένη εστία μολύνσεων, όπως για παράδειγμα σε έναν οίκο ευγηρίας, οι περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για όλη την κοινότητα, αλλά μόνο για το ίδρυμα.

«Αν υπάρξει μεγάλο ξέσπασμα σε επίπεδο κρατιδίου και δεν είναι ξεκάθαρη η αλυσίδα των μολύνσεων, θα πρέπει τεθούν ξανά σε εφαρμογή στην περιοχή γενικοί περιορισμοί όπως αυτοί που ίσχυαν στη Γερμανία πριν την 20η Απριλίου» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ανάμεσα στους περιορισμούς που προβλέπονται είναι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από και προς άλλα κρατίδια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα