Κορονοϊός: Θα μολυνθούν 4 στους 5 Βρετανοί, τι προβλέπει απόρρητο έγγραφο. «Παρών» έως την άνοιξη του 2021 ο ιός

Μέχρι την επόμενη άνοιξη θα κρατήσει η επιδημία του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιθανό 7,9 εκατ. πολίτες να χρειαστεί να νοσηλευτούν, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο ανώτατων αξιωματούχων του βρετανικού συστήματος υγείας, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian.

Το έγγραφο είναι το πρώτο στο οποίο οι ειδικοί αναγνωρίζουν πως αναμένουν [ο νέος κορονοϊός να κυκλοφορεί για τουλάχιστον ακόμα 12 μήνες και πως μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια επιπλέον επιβάρυνση του ήδη δοκιμαζόμενου βρετανικού ΕΣΥ.

Αναφέρει επίσης πως οι ιθύνοντες της Υγείας αναμένουν το 80% των Βρετανών να μολυνθεί με τον κορονοϊό έως τότε, δηλαδή 4 στους 5 πολίτες.

«Έως το 80% του πληθυσμού αναμένεται να μολυνθεί με Covid-19 τους επόμενους 12 μήνες και έως το 15% (7,9 εκατ. πολίτες) μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

«Το να ακούσει ο κόσμος πως ο κορονοϊός μπορεί να κρατήσει για 12 μήνες θα τον αναστατώσει πολύ και θα τον ανησυχήσει» σχολιάζει ο Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο University of East Anglia.

«Πιστεύω πως θα σημειώσει πτώση το καλοκαίρι, προς το τέλος Ιουνίου, και θα επιστρέψει τον Νοέμβριο, όπως κάνει και η εποχική γρίπη» τόνισε ο καθηγητής Hunter. «Πιστεύω πως θα μείνει για πάντα, αλλά θα γίνει λιγότερο σοβαρός με τον καιρό, καθώς θα χτίζεται η ανοσία»

Η παραδοχή πως ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα για ακόμα έναν χρόνο δείχνει να σβήνει τις ελπίδες η άφιξη του θερμότερου καιρού του καλοκαιριού να τον «σκοτώσει».

Το έγγραφο σημειώνει επίσης πως περίπου μισό εκατομμύριο από τα 5 εκατομμύρια των πολιτών που δουλεύουν σε νευραλγικές θέσεις, ζωτικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές, θα αρρωστήσουν στη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας. Στα πέντε εκατομμύρια περιλαμβάνεται το προσωπικό στον χώρο της Υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ωστόσο διατυπώνονται ερωτήματα για το πώς θα συνεχίσει η Βρετανία να λειτουργεί, με την προειδοποίηση πως «εκτιμάται ότι το 10% των πολιτών θα έχει βήχα κάποια στιγμή τους μήνες κορύφωσης του Covid-19 , ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον οποιοσδήποτε με βήχα θα πρέπει να μείνει σπίτι του σε αυτοαπομόνωση για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για θνησιμότητα σε ποσοστό 1%, αυτό θα σημάνει 531.000 θανάτους. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό θανάτου 0,6%, αναμένονται 318.660 θάνατοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα