Κοροναϊός: Αεροπορικές κόβουν τα ζεστά γεύματα, τις κουβέρτες και τα περιοδικά σε πτήσεις

Κοροναϊός: Αεροπορικές κόβουν τα ζεστά γεύματα, τις κουβέρτες και τα περιοδικά σε πτήσεις

Περιζήτητα έχουν γίνει τα Tamiflu για τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης, ενόσω συνεχίζεται δυναμικά η επέλαση των ιών ΑΗ1Ν1 και ΑΗ2Ν3, όπως καταγράφεται και στις σχολικές αίθουσες της χώρας, με το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζει να αγγίζει ακόμη και το 60% στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από αντιιικά φάρμακα ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το Tamiflu καθώς επίσης και για ακόμη 39 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται "πρώτης γραμμής" δεδομένου ότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κοινών και σοβαρών παθήσεων, όπως αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αγχολυτικά, εισπνεόμενα κ.α. Σε ό, τι αφορά στη διάθεση με το... σταγονόμετρο του Tamiflu η βασική αιτία είναι ο πανικός που έχει προκαλέσει - κυρίως στους γονείς- η δυναμική επέλαση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ακόμη και προληπτικά το αντιιικό σκεύασμα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος απευθύνει έκκληση μέσω των "ΝΕΩΝ" προς τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρασύρονται από το αίσθημα πανικού και προς τους συναδέλφους του να μην χορηγούν αντιιικά σκευάσματα αν το αίτημα δεν συνοδεύεται από συνταγή γιατρού, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα