Σε επαγρύπνηση και συντονισμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές για τον κορονοϊό

Σε επαγρύπνηση και συντονισμό βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο σε σχέση με την εμφάνιση του επικίνδυνου κορονοϊού από την Κίνα. Το Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αύξησε μάλιστα το επίπεδο κινδύνου εισόδου του ιού στην ΕΕ από "μικρό" σε "μέτριο".

"Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κομισιόν από την αρχή παρακολουθεί το ζήτημα εξαιρετικά στενά, και συνεχίζουμε το συντονισμό όλων μέτρων που είναι πιθανό να απαιτηθούν, στο επίπεδο της ΕΕ", δήλωσε νωρίτερα ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για το θέμα Στέφαν Ντε Κέισμακερ ερωτηθείς σχετικά.

"Η Επίτροπος Κυριακίδου μίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σήμερα το πρωί, αλλά και με τους Υπουργούς Υγείας της Γαλλίας και της Ιταλία", ανακοίνωσε ο ίδιος Εκρπόσωπος, εξηγώντας ότι οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες στην ΕΕ που έχουν απευθείας πτήσεις προς την κινεζική πόλη Βουχάν, όπου και εκδηλώθηκε η επιδημία του κόρονοϊού.

Σημείωσε δε ότι χθες η Κομισιόν συνεκάλεσε μια 2η διάσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας, η οποία συζήτησε την εκτίμηση κινδύνου και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, σε συνέχεια της εκτίμησης του ECDC o οποίος αύξησε το επίπεδο κινδύνου εισόδου του ιού στην ΕΕ από "μικρό" σε "μέτριο". Ο λόγος για τον οποίο αυξήθηκε η εκτίμηση ρίσκου, είναι πως οι κινεζικές αρχές πιστοποίησαν πως ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόμοια συνάντηση έγινε και στο επίπεδο του ΠΟΥ, χωρίς αποφάσεις. Ο ΠΟΥ θα συνέλθει εκ νέου σήμερα και "η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ