Φιλιππίνες: Σαρώνει τη χώρα ο τυφώνας Φανφόν - Εκατομμύρια κάτοικοι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους

Ο τυφώνας Φανφόν έπληξε σήμερα τις κεντρικές περιοχές των Φιλιππίνων ανήμερα τα Χριστούγεννα για τους κατοίκους του αρχιπελάγους που είναι κατά πλειονότητα καθολικοί και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε λιμάνια ή σε κέντρα φιλοξενίας.

Σε αυτή την εορταστική περίοδο, την πιο σημαντική της χρονιάς για τη χώρα αυτή, εκατομμύρια Φιλιππινέζοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, λόγω των βροχοπτώσεων που συνόδευαν τον τυφώνα.

Ο Φανφόν ενέσκηψε αργά χθες στη νήσο Σαμάρ και στη συνέχεια σάρωσε το αρχιπέλαγος κινούμενος προς τα δυτικά. Έως σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα. Οι άνεμοι και η κακοκαιρία, ωστόσο, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, καταστρέφοντας σπίτια, ξεριζώνοντας δέντρα και βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη σε σχολεία, γυμναστήρια και κρατικά κτίρια, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Αν και λιγότερο ισχυρός, ο Φανφόν ακολουθεί την ίδια πορεία με τον τυφώνα Χαϊγιάν, τον πλέον καταστροφικό που έχει καταγραφεί στη χώρα, που το 2013 άφησε πίσω του πάνω από 7.300 νεκρούς και αγνοούμενους, πλήττοντας κυρίως την πόλη Τακλομπάν.

«Ήταν τρομακτικό. Τα τζάμια στα παράθυρα έσπασαν και βρήκαμε καταφύγιο στις σκάλες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αϊλίν Μετράν, που πέρασε τη νύχτα με το τετράχρονο παιδί της στα γραφεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, όπου εργάζεται ο σύζυγός της.

Ο Φανφόν θα κινηθεί αύριο το πρωί (τοπική ώρα) προς τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πάνω από 25.000 άνθρωποι που περίμεναν να πάνε στις οικογένειές τους έμειναν αποκλεισμένοι στα λιμάνια σήμερα λόγω της αναστολής των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, δήλωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής. Ακυρώθηκαν επίσης πολλές πτήσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα