Σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Σβήνουν οι ελπίδες στα χαλάσματα

Σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Σβήνουν οι ελπίδες στα χαλάσματα

Αυξήθηκαν τη νύχτα οι νεκροί. Ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους τα τελευταία θύματα που ανασύρθηκαν. Συνεχίζει τις έρευνες η ΕΜΑΚ.

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί στην Αλβανία από τον φονικό σεισμό των 6.4 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τρίτη τη χώρα, όπως αναφέρει ο ant1news.gr.

Ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους ήταν τα τελευταία θύματα του σεισμού που ανασύρθηκαν νεκρά από τα χαλάσματα, ανεβάζοντας το αριθμό της «μαύρης» λίστας. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα παιδιά ηλικίας από 2 ετών έως 8 ετών.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι ακόμα, ανάμεσά τους και παιδιά, αναζητούνται στα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Το Δυρράχιο και η Θουμάνα είναι οι δύο περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος είναι ήδη ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής τηλεόρασης Klan.

Προς το παρόν εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 650 τραυματίες, εκ των οποίων 32 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, από τους οποίους 700 έχουν μεταφερθεί στα αυτοσχέδια καταφύγια στη Θουμάνα και άλλα 1.450 στο Δυρράχιο και τα περίχωρά της.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης την πρώτη λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά από τον σεισμό, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ξέσπασε σε κλάματα. «Αυτή είναι η πιο δύσκολη ομιλία μου» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ηρωικές προσπάθειες της ΕΜΑΚ στα χαλάσματα της Αλβανίας

Θρήνος στο Θουμάνι

Τραγική μοίρα για την οικογένεια Cara από την Mirdita, που κατοικεί στο Θουμάνι. Στο ερειπωμένο πλέον κτίριο  υπήρχαν 9 μέλη των οικογενειών των δύο αδελφών Cara, η μια στον 5ο όροφο και η δεύτερη οικογένεια στον πρώτο όροφο, πάνω στον οποίο έπεσε όλο το βάρος του κτιρίου.

Με τη βοήθεια κατοίκων και ομάδων διάσωσης, ο Albert Cara βγήκε έξω από το διαμέρισμα ζωντανός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Την ίδια μοίρα δεν είχαν ο  Hasan Cara και η Stela Cara που βγήκαν από τα ερείπια του κτιρίου νεκροί..

Ωστόσο χάρη στην παρέμβαση της ελληνικής ΕΜΑΚ που έδωσε αρχικά οξυγόνο και στη συνέχεια της χορήγησαν αδρεναλίνη για να αυξήσουν τις ζωτικές της παραμέτρους, η Lindita Cara κατάφερε να βγει ζωντανή από τα ερείπια όπου έμεινε για περισσότερο από 10 ώρες.

Με τη βοήθεια κατοίκων και ομάδων διάσωσης, ο Albert Cara βγήκε έξω από το διαμέρισμα ζωντανός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Την ίδια μοίρα δεν είχαν ο  Hasan Cara και η Stela Cara που βγήκαν από τα ερείπια του κτιρίου νεκροί..

Ωστόσο χάρη στην παρέμβαση της ελληνικής ΕΜΑΚ που έδωσε αρχικά οξυγόνο και στη συνέχεια της χορήγησαν αδρεναλίνη για να αυξήσουν τις ζωτικές της παραμέτρους, η Lindita Cara κατάφερε να βγει ζωντανή από τα ερείπια όπου έμεινε για περισσότερο από 10 ώρες.

"Γιατί δεν πήρε κι εμένα ο Θεός;" 

Ο Φέχμι Βάτα, 73 ετών, είχε πιάσει δουλειά σαν νυχτοφύλακας για να βγάλει λίγα παραπάνω χρήματα. Όταν χτύπησε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στην Αλβανία εδώ και δεκαετίες, τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν ήταν στο σπίτι του, στο κρεβάτι του. Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στη Θουμάνα.

Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

"Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε", είπε ο απαρηγόρητος Βάτα, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.

Σε απόσταση μερικών μέτρων, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες. Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. "Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι", είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. "Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;"

Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτίριο κατέρρευσε.

Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάνα, που βγάζουν τα προς το ζειν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από τον σεισμό ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

"Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια... Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα επειδή δούλευα νυχτοφύλακας αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ' όσα μου συνέβησαν;" είπε με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.

Σοβαρές καταγγελίες από τους σεισμοπαθείς 

Υποστελεχωμένες υπηρεσίες αρωγής, κτίρια κατεστραμένα και γκρεμισμένα, έλλειψη μηχανικών που μπορούν να βεβαιώσουν ποια σπίτια είναι κατοικίσιμα και ποια όχι. Αυτή είναι εν πολλοίς η κατάσταση που φαίνεται να επικρατεί στην γειτονική χώρα μετά την φονικό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. 

Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί μόλις 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.

Η κατάσταση ωστόσο στο στάδιο Niko Dovana είναι δραματική σύμφωνα με μαρτυρίες, καθώς στον πρόχειρο καταυλισμό υπάρχουν περίπου 3.000 άνθρωποι. Υπάρχει έλλειψη σκηνών αλλά και κατάχρηση του τρόπου με τον οποίο διανέμονται τα τρόφιμα, όπως καταγγέλλεται.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα