Σεισμός στην Αλβανία: Η στιγμή που η ΕΜΑΚ βγάζει 19χρονο από τα συντρίμμια

Σεισμός στην Αλβανία: Η στιγμή που η ΕΜΑΚ βγάζει 19χρονο από τα συντρίμμια

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την Αλβανία, εκεί που η επίλεκτη ομάδα της ελληνικής ΕΜΑΚ σε συνεργασία με τις Αρχές της χώρας, δίνει μάχη με τον χρόνο υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να εντοπιστούν επιζώντες στα συντρίμμια.

Στο video του Reuters φαίνεται η στιγμή που Έλληνες διασώστες με τη βοήθεια ομάδων του αλβανικού στρατού, εντοπίζουν εγκλωβισμένο έναν 19χρονο στο Δυρράχιο και καταφέρνουν να τον ανασύρουν ζωντανό.

Με το που τον βγάζουν από τα συντρίμμια, όλοι ξεσπούν σε κραυγές χαράς και χειροκροτήματα. Σοκαρισμένος, αλλά και συγκινημένος ο νεαρός άνδρας τους αγκαλιάζει, λέγοντάς τους «ευχαριστώ» με τον τρόπο του.

Στη συνέχεια οι διασώστες του φορούν μάσκα οξυγόνου, τον καλύπτουν με κουβέρτα και τον τοποθετούν πάνω σε φορείο, προκειμένου να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες.

«Παρών» στις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης ήταν και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος παρακολουθούσε όλη νύχτα την υπεράνθρωπη μάχη των σωστικών συνεργείων.

Χιλιάδες πολίτες που τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ αναζήτησαν προσωρινό καταφύγιο κάτω από σκηνές, που έστησε ο στρατός έξω από γήπεδα ποδοσφαίρου στα δυτικά της χώρας.

Ο Έντι Ράμα επισκέφτηκε τους σεισμόπληκτους ενώ κήρυξε την Τετάρτη ημέρα εθνικού πένθους για την Αλβανία. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 30 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 700.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά, όπου θα μείνουν προσωρινά σεισμόπληκτοι. 

«Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Οι προσπάθειες των μελών των σωστικών συνεργείων εντείνονται και παράλληλα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Εκφράζονται φόβοι ότι ο μακάβριος κατάλογος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των καταστραμμένων κτιρίων. 

«Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.Ανδρεας Μάρτος.

Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-ICTYjSTPaw&feature=emb_logo

Δείτε ακόμα