Brexit: Η μεγάλη ήττα του Τζόνσον, η οργή του λαού και η αντίδραση των Βρυξελλών

Brexit: Η μεγάλη ήττα του Τζόνσον, η οργή του λαού και η αντίδραση των Βρυξελλών

Οδυνηρή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον που ήλπιζε σήμερα να "περάσει" την συμφωνία που έκανε με την ΕΕ για το Brexit, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο! Η τροπολογία που "έτρεμε" πέρασε και τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την έξοδο από την ΕΕ. Αρχικά έγινε γνωστό πως η ψηφοφορία για την συμφωνία θα γίνει την προσεχή Τρίτη, ωστόσο ούτε αυτό πια δεν είναι σίγουρο! Όλα όσα έγιναν στο Κοινοβούλιο, έξω από το οποίο μια λαοθάλασσα διαδηλώνει και ζητά παραμονή στην ΕΕ.

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Η αντίδραση του Βρετανικού λαού

Στο Κοινοβούλιο επικράτησε ένταση και… κολασμένες αντιπαραθέσεις, ενώ τελικά η τροπολογία που… έτρεμε ο Μπόρις Τζόνσον πέρασε κι έτσι η σημερινή ψηφοφορία αναβάλλεται! 

Ωστόσο έξω από το Κοινοβούλιο τα πράγματα δεν διέφεραν ιδιαίτερα. Μεγάλες διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί, από πολίτες που δηλώνουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο του Τζόνσον και επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ολικό...Μπλόκο στον Τζόνσον;

Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία σήμερα, αλλά οι βουλευτές ενέκριναν μια πρόταση να μετατεθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

Τι αναφέρει η τροπολογία που «πάγωσε» τις εξελίξεις

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ μετά το χαστούκι στον Τζόνσον

Μεγάλη απογοήτευση για τον Μπόρις Τζόνσον που περίμενε να εγκριθεί στο Κοινοβούλιο η συμφωνία που έκανε με τους Ευρωπαίους, αλλά την πάτησε από την υπερψήφιση της τροπολογίας που «έτρεμε».

Η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να της κοινοποιήσει τα επόμενα βήματα «το ταχύτερο δυνατό».

«Επαφίεται στη βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε σε ένα τουίτ η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο μετά την ήττα που υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιό του.

«Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

Οι Βρυξέλλες θα δώσουν την παράταση, αν ζητηθεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κουραστεί τόσο από το Brexit που όταν κατέληξαν σε συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα δεν ήθελαν καν να σκεφτούν ότι θα χρειαζόταν να αναβάλουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Όμως, αν ο Τζόνσον ζητήσει την παράταση –κάτι που μοιάζει πολύ πιθανό αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία του σήμερα– είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να την αρνηθούν οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη.

"Δεν τους βλέπω να αρνιούνται" είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του "Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη" (UK in a Changing Europe). "Δεν θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι αυτό", πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Εάν ζητηθεί από τους 27 να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρεσβευτές των χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι μετά τη δεύτερη αναβολή οι Ευρωπαίοι διαμήνυσαν ότι αυτή θα ήταν και η τελευταία. Λίγο νωρίτερα, η γαλλική προεδρία εκτίμησε ότι μια νέα καθυστέρηση "δεν είναι προς το συμφέρον κανενός". "Διαπραγματευτήκαμε μια συμφωνία, επαφίεται πλέον στο βρετανικό κοινοβούλιο να πει αν την εγκρίνει ή την απορρίπτει", ανέφερε το Ελιζέ.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ από την πλευρά του σημείωσε ότι η Βρετανία δεν έχει προς το παρόν υποβάλει κανένα αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση. "Αν συμβεί αυτό (...) η παράταση μπορεί να δοθεί μόνο με ομοφωνία", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια πιθανή απόφαση των υπόλοιπων 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Ένα ενδεχόμενο είναι να δοθεί από τους 27 μια "τεχνική παράταση" ενός μηνός (και όχι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου) ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο στη Βρετανία όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσουν τη συμφωνία, όπως είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μια άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε ότι η διάρκεια της αναβολής και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν θα εξαρτηθούν από τον σκοπό για τον οποίο θα ζητηθεί η παράταση. "Αν εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία αυτή, θα επιδιώξουμε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όμως, αν μιλάμε για εκλογές ή για δεύτερο δημοψήφισμα, είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτό το στάδιο, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη Βρετανία τις επόμενες ώρες", εξήγησε.

Πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δοθούν παρατάσεις μετά τα μέσα του 2020 καθώς η ΕΕ θα χρειαστεί τον υπόλοιπο χρόνο για να προετοιμάσει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της και είναι αναγκαίο να γνωρίζει αν η Βρετανία θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτόν.

 

Δείτε επίσης: Brexit ώρα μηδέν: Νέα ήττα για τον Τζόνσον - Το εξαναγκάζουν σε παράταση!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα