Στην κόψη του ξυραφιού το Brexit με προειδοποιήσεις εκατέρωθεν

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Δευτέρα τη Γαλλία και τη Γερμανία να αλλάξουν τη στάση τους στο θέμα του Brexit και να αναδιαπραγματευθούν μια νέα συμφωνία εξόδου για τη Βρετανία, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν δεν το κάνουν.

“Θα είμαστε έτοιμοι να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία” είπε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους στο Truro της Αγγλίας. “Οι φίλοι μας και οι εταίροι μας στην άλλη πλευρά δείχνουν κάποια διστακτικότητα να αλλάξουν τη θέση τους. Εντάξει. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το κάνουν” πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά με τις συναντήσεις που θα έχει αυτήν την εβδομάδα με την γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο είπε: “Ελπίζω ότι θα κρίνουν σωστό να συμβιβαστούν”

Παρά τις εκκλήσεις του Τζόνσον προς την ΕΕ για επαναδιαπραγμάτευση, οι Βρυξέλλες αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάτι που βάζει την Βρετανία σε μια πορεία άτακτου Βrexit, κάτι που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, μεταξύ αυτών ελλείψεις τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό φάκελο, στοιχεία του οποίου δημοσίευσαν οι Sunday Times.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συναντήσει την Τετάρτη την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και την Πέμπτη τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Σημειώνεται ότι την Κυριακή, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, για έξοδο δηλαδή είτε με είτε χωρίς συμφωνία.

Από τη μεριά της, η Κομισιόν διαμήνυσε και την Δευτέρα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και πως η Βρετανία θα υποφέρει πιο πολύ από όλους σε ένα τέτοιο σενάριο. Μιλώντας στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν ποτέ το σενάριο που θα προτιμούσε η ΕΕ και πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν επιπλέον προετοιμασίες για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο.

«Αυτό θα προκαλέσει προφανώς σημαντική αναστάτωση τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις και αυτό θα έχει έναν σοβαρό αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο», δήλωσε η Μπερτό αναφερόμενη σε ενδεχόμενο αιφνίδιο διαζύγιο. «Θα είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερος για το Ηνωμένο Βασίλειο απ' ό,τι για την ΕΕ των 27 χωρών» πρόσθεσε, ενώ υπενθύμισε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει πει ότι στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία «οι Βρετανοί θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι».

Οι προειδοποιήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συμπληρώθηκαν με νέα δήλωση εκπροσώπου του Τζόνσον στην οποία αναφερόταν ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος «αμέσως» στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, υιοθετώντας μια πιο σκληρή στάση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την οποία διαδέχθηκε ο Τζόνσον στις 24 Ιουλίου, προέβλεπε «μια μεταβατική περίοδο» ακόμη και σε περίπτωση απουσίας μιας συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ, επιτρέποντας στους Ευρωπαίους πολίτες να μεταβαίνουν, να επισκέπτονται ή να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα διαβήματα.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία όπως υφίσταται σήμερα θα τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Για παράδειγμα, θα εισαγάγουμε αμέσως πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «βρίσκονται υπό επεξεργασία»

Την ίδια στιγμή πάντως, στο εσωτερικό, ο Τζόνσον δέχεται έντονες πιέσεις να συγκαλέσει συνεδρίαση του Κοινοβουλίου προκειμένου να συζητηθεί η κρίση του Brexit.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι στηρίζει την έκτακτη σύγκληση του βρετανικού κοινοβουλίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση με το Brexit.

«Στηρίζουμε την έκτακτη σύγκληση του κοινοβουλίου προκειμένου να εμποδίσουμε τον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει κάποιον ελιγμό για να μας οδηγήσει στις 31 Οκτωβρίου εκτός (ΕΕ) χωρίς να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση στο κοινοβούλιο», τόνισε ο Κόρμπιν σε ομιλία του από το Κόρμπι στην κεντρική Αγγλία.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές που επιθυμούν «σοβαρά» να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι Εργατικοί μπορούν να σχηματίσουν μια περιορισμένης διάρκειας κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η μη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σταματήσουμε ένα καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει εντολή», εξήγησε ο Κόρμπιν.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα