O Ερντογάν χάνει μητροπολιτικούς δήμους: Έχασε την Άγκυρα, χάνει και την Κωνσταντινούπολη

O Ερντογάν χάνει μητροπολιτικούς δήμους: Έχασε την Άγκυρα, χάνει και την Κωνσταντινούπολη

Σημαντικές πόλεις και δήμους χάνει ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και να δηλώνει νικητής, έναντι της "Συμμαχίας του Λαού" του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος, στις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθeς το βράδυ.

Η Άγκυρα, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλάζει χέρια μετά από 15 χρόνια. Η Σμύρνη που δεν την κέρδισε ποτέ είναι και πάλι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Με καταμετρημένο το 99,6% του αριθμού των ψήφων, ο Ταγίπ Ερντογάν χάνει την Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε πριν από λίγο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ1, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, κερδίζει τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Η διαφορά αγγίζει τις 27.000 ψήφους, οπότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί.


Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να παρέμβει και να ανακοινώσει τα τελικά και σωστά συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν τα αποτελέσματα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στο 99,69% της καταμέτρησης δείχνουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου να προηγείται με 48,80% και 27.000 ψήφους.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Αττάλεια που χάνει το κόμμα του Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η Λαϊκή Συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της Εθνικής Συμμαχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Το ΑΚΡ σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρακτορείο Αναντολού, αυξάνει τα ποσοστά του στο 44.42 % έναντι 42,87% το 2014, ενώ αύξηση παρουσίασε και το CHP το οποίο έφτασε στο 30.07 % έναντι 26,34% το 2014.

Το CHP κυριαρχεί και πάλι στα παράλια και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη που δεν έχασε ποτέ, στη Ρεδεστό, δηλαδή Τεκίρνταγ, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να «πληρώνει» την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι' αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι έχει μπροστά του 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές για να υλοποιήσει στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα