Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε την μακεδονική γλώσσα

Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε την μακεδονική γλώσσα

 «Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο European Western Balkans.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο, ώστε να διακρίνουμε επαρκώς και σε ικανοποιητικό βαθμό το τι εννοούμε Μακεδονία εδώ στην ΠΓΔΜ και τι εννοούν Μακεδονία εκεί στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έκαναν λιγότερα, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι γι’ αυτούς, αλλά και πάλι πρόκειται για έναν δύσκολο συμβιβασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προκαλεί ο Ζάεφ: Στο ΝΑΤΟ μπήκε η "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

«Θα είμαι πολύ ανοιχτός, πιστεύω ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο σημείο, το οποίο αφορά στο ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και το τι εννοούμε όταν λέμε Μακεδόνας στην Μακεδονία και τι εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδονία και Μακεδόνες. Με πολλούς τρόπους είναι ένα τέλος εποχής για τους Μακεδόνες, γεμάτο προκλήσεις και ερωτήματα», ήταν η απάντησή του.

Κατά τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, το θέμα είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Αν, όπως είπε, θα αναγνωρίσει την ιστορική ευκαιρία. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος και πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον για καμία κυβέρνηση στη χώρα από το να δημιουργήσει αυτή την ευκαιρία.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε προαπαιτούμενο κλειδί για την Αθήνα το erga omnes. «Δεν ήταν εύκολο για αυτούς» είπε αλλά αυτό που τόνισε στη συνέχεια προκαλεί αίσθηση. «Αυτοί (η Ελλάδα) έκαναν λιγότερα, φυσικά, δεν χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα από την πλευρά τους. Εμείς κάναμε περισσότερα, αλλά κερδίζουμε και περισσότερα».

Επανάλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια δεν υπάρχει Plan B σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα