Παιχνίδια πολέμου Τραμπ - Κιμ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά - Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για τις καταστροφικές συνέπειες

Τύμπανα πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας μετά και τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τον Κιμ. Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι προκλήσεις και από τις δύο πλευρές.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η  Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συγκαλείται εκτάκτως το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ώρα μάλιστα που η Ρωσία αναγνωρίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μπλοφάρει όταν απειλεί ότι μπορεί να πλήξει τη νήσο Γκουάμ που αποτελεί αμερικανικό έδαφος

Ο αμερικανός  πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονκλ Ουν μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα ο οποίος πέρασε από την Ιαπωνία.

Ο κόσμος έλαβε ξεκάθαρα το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας, τονίζει ο Τράμπ και προσθέτει: «Το καθεστώς έχει δείξει την αδιαφορία του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτούς διεθνούς συμπεριφοράς».

«Ενέργειες που απειλούν και αποσταθεροποιούν, το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας τόσο στην περιοχή όσο και μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι", αναφέρει στο μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης» και τόνισε ότι η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Χαν Τάε Σονγκ δεν αναφέρθηκε άμεσα στη σημερινή εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία στη διάρκεια ομιλίας του από τη Γενεύη.

«Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την εχθρική τους πρόθεση απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ξεκινώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις (…) η χώρα μου έχει κάθε λόγο να απαντά με σκληρά αντίμετρα, ασκώντας το δικαίωμά της στην άμυνα», επεσήμανε τ\ο Χαν στη διάρκεια της συνόδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Και οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό», κατέληξε.

Άμεση ήταν και η  απάντηση της Νότιας Κορέας στην τελευταία πρόκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς ο στρατός της χώρας πραγματοποίησε στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά και προσομοίωσε την εξουδετέρωση της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας.

Μόσχα: Δεν μπλοφάρει ο Κιμ, απειλεί την νήσο Γκουάμ

Η τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα δείχνει ότι δεν ήταν «παραπλανητική» η απειλή της ότι θα ρίξει τέσσερις πυραύλους κοντά στο νησί Γκουάμ, δήλωσε σήμερα ο Κονσταντίν Κόσατσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής 'Ανω Βουλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η απόφαση που υιοθέτησε στις αρχές Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν έχει πετύχει τον στόχο της.

«Η προκλητική αυτή εκτόξευση επιβεβαιώνει “το αδιέξοδο” γύρω από το βορειοκορεάτικο πρόβλημα: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του μήνα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια διμερή αντιπαράθεση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους κοντά στη νήσο Γκουάμ, επικράτεια των ΗΠΑ με τον Τραμπ να προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με "φωτιά και οργή" εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Η Κίνα από την πλευρά της, η οποία είχε υπερψηφίσει στην προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ την επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ συστήνει αυτοσυγκράτηση.

Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αν κομμάτια του πυραύλου έπεφταν σήμερα σε ιαπωνικό έδαφος

Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία. Πανικός και σειρήνες

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα