Αν κομμάτια του πυραύλου έπεφταν σήμερα σε ιαπωνικό έδαφος

Με τους ήχους των σειρήνων και ραδιοφωνικά μηνύματα αυτοπροστασίας ξύπνησαν οι κάτοικοι της νήσου Χοκάιντο της Ιαπωνίας, στα ανοιχτά της οποίας κατέπεσε ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα.

Τα τρένα ακινητοποιήθηκαν και αρκετοί πολίτες έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. «Ακόμα και αν μου έλεγαν να φύγω, δεν θα είχα ιδέα που να πάω. Τα έχασα, δεν ήξερα τι να κάνω», λέει μία κάτοικος.

Αν κομμάτια του πυραύλου έπεφταν σήμερα σε ιαπωνικό έδαφος, ακόμη κι αν δεν ήταν στις προθέσεις της Πιόνγιανγκ, αυτό θα ισοδυναμούσε με μία de facto επίθεση στην Ιαπωνία, λένε οι αναλυτές
Εξοργίζοντας την Ιαπωνία, ο βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, δείχνει τα... δόντια του την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ ρίχνουν φως στην... πορεία του πυραύλου που εκτόξευσε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν προκαλώντας αναστάτωση σε Τόκιο και ΗΠΑ.

Το θερμόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο ανεβαίνει επικίνδυνα. Για πρωτοφανή ενέργεια κάνει λόγο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ο οποίος συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να εντείνουν τις πιέσεις έναντι του καθεστώτος της Πιόνγιανγκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα με τις χρηματαγορές να επιδεικνύουν ψυχραιμία.

Κι ενώ τα social media πρωταγωνίστησαν στον ξεσηκωμό των Ιαπώνων καλώντας τους να αναζητήσουν καταφύγια, το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκαλύπτει ότι η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από τη νήσο Χοκάιντο, σ΄ένα ψαροχώρι της Ιαπωνίας

Ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, με τις αρμόδιες αρχές να προειδοποιούν τους κατοίκους της περιοχής να βρουν καταφύγιο.

Η πυραυλική δοκιμή, μια από τις πιο προκλητικές που έχει κάνει μέχρι τώρα η Βόρειος Κορέα, φαίνεται πως έγινε με μέσου βεληνεκούς πύραυλο "Hwasong-12", σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, και πραγματοποιήθηκε την ώρα που ΗΠΑ και Νότια Κορέα ολοκλήρωναν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με το CNN, o πύραυλος εκτοξεύτηκε πάνω από το "Εrimo Μisaki", στα βόρεια της νήσου Χοκάιντο λίγο πριν σπάσει σε τρία κομμάτια πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 1.180 χιλιόμετρα (733 μίλια) από τις ιαπωνικές ακτές.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, το "Erimo Misaki" είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στα ανατολικά της νήσου Χοκάιντο. Πρόκειται για ένα μικρό ψαροχώρι, μόλις 160 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Κουσίρο, όπου κάθε χρόνο συρρέουν ποδηλάτες και φυσιολάτρες. Η σημερινή εκτόξευση είναι η πρώτη επιτυχημένη της Πιόνγιανγκ στη χώρα του "ανατέλλοντος ηλίου" από το 1998.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ- Ιαπωνία (είχαν ξεκινήσει στις 21 Αυγούστου).

Το πρωτοκλασάτο στέλεχος της ιαπωνικής κυβέρνησης Σούγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, η εκτόξευση του πυραύλου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού. Επιπλέον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεροπλάνων και των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή

Αναλυτές από την Ασία επισημαίνουν ότι, η κίνηση αυτή δείχνει μία ανησυχητική κλιμάκωση από το καθεστώς της Βορείου Κορέας.

"Πρόκειται για μία πολύ πιο επικίνδυνη πυραυλική δοκιμή (σε σχέση με τις προηγούμενες) " δηλώνει ο Αμπραμάχ Ντένμαρκ , διευθυντής του ασιατικού προγράμματος στο κέντρο "Wilson" και πρώην αξιωματούχος στο Πεντάγωνο.

"Είθισται οι πύραυλοι που εκτοξεύει η Βόρειος Κορέα να σπάνε σε κομμάτια εν ώρα πτήσης, όμως, αν τα κομμάτια του πυραύλου έπεφταν σήμερα σε ιαπωνικό έδαφος, ακόμη κι αν δεν ήταν στις προθέσεις της Πιόνγιανγκ, αυτό θα ισοδυναμούσε με μία de facto επίθεση στην Ιαπωνία", επισημαίνει ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα