Σκληρή προειδοποίηση της Άγκυρας στην Ολλανδία: Θα υπάρξουν αντίποινα

Η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα «με τους πιο σκληρούς τρόπους» στις ενέργειες της Ολλανδίας, η οποία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εμπόδισε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντρίμ.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές Αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (...) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Σε κρίσιμο σημείο και πάλι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Το δρόμο της επιστροφής για τη Γερμανία πήρε τα ξημερώματα της Κυριακής η υπουργός Οικογενειακών υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.

Η Τουρκάλα υπουργός επιβιβάστηκε στο όχημά της και συνοδεία των ατόμων της προσωπικής της ασφαλείας, αλλά και των ειδικών δυνάμεων της ολλανδικής αστυνομίας αναχώρησε από το Ρότερνταμ με προορισμό το Ντίσελντορφ.

Ερντογάν: Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα

Ο Ρούτε για τις απειλές της Τουρκίας: Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε

Τσαβούσογλου: Να ζητήσει συγγνώμη η Ολλανδία

Στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκάλα υπουργός που απελάθηκε από την Ολλανδία: Υποστήκαμε χυδαία συμπεριφορά

Στην Κωνσταντινούπολη επέστρεψε η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, που απελάθηκε το Σάββατο από την Ολλανδία.

Η Καγιά έτυχε θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης από πλήθος κόσμου με τουρκικές σημαίες.

«Υποστήκαμε μια συμπεριφορά χυδαία και σκληρή. Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή», κατήγγειλε.

«Καταδικάζουμε αυτό που συνέβη χθες το βράδυ, μας στέρησαν βασικά μας δικαιώματα. Πέντε μέλη της ομάδας μας τέθηκαν υπό κράτηση, του συμπεριφέρθηκαν με αγένεια, δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις από την αστυνομία», πρόσθεσε.

«Πήγα στην Ολλανδία για να συναντήσω τους πολίτες μας στο προξενείο μας. Δεν χρειάζομαι να πάρω άδεια για αυτό», επέμεινε η Τουρκάλα υπουργός.

Ακυρώθηκε ομιλία Τούρκου αξιωματούχου στη Στοκχόλμη

Ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν σήμερα μια εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακύρωσε το συμβόλαιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Ολλανδική Κυβέρνηση: Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη

Η Ολλανδία κατήγγειλε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή την «ανεύθυνη» επίσκεψη της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων στο Ρότερνταμ, αφού η Χάγη αποφάσισε να την απελάσει στη Γερμανία, απ’ όπου και εισήλθε στη χώρα.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές την ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες Σάββατο βράδυ, όμως οι ολλανδικές αρχές της αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και συμπλήρωνε: «Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο».

«Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Μπερτ Κέντερς, αποφάσισαν ότι η κ. Καγιά θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουτάλεμπ δήλωσε τη νύχτα ότι η Τουρκάλα υπουργός «βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ του Ρότερνταμ και της Γερμανίας» και οδηγείται στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία.

«Απελάθηκε στη χώρα από την οποία είχε έρθει», εξήγησε ο Αμπουτάλεμπ, προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων απεδείχθη «αδύνατο να βρεθεί λύση».

Nos: Η Τουρκάλα υπουργός αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γερμανία

Φαίνεται πως τα δεδομένα στο Ρότερνταμ αλλάζουν.

Όπως μεταδίδει αυτή την ώρα το ολλανδικό τηλεοπτικό NOS και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος, Ρόμπερτ Μπας, αναμένεται σε λίγη ώρα η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας να αναχωρήσει για τη Γερμανία.

Στο βίντεο, μάλιστα, που προβλήθηκε στο ολλανδικό κανάλι, τα πάντα είναι έτοιμα, προκειμένου η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να αποχωρήσει από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη Γερμανία από όπου, άλλωστε, αφίχθη.

Στο ταξίδι της αυτό και συγκεκριμένα έως τα σύνορα Ολλανδίας-Γερμανίας, θα συνοδεύεται από τις ειδικές δυνάμεις της ολλανδικής αστυνομίας, τη γνωστή DSI.

Σε αποκλεισμό η ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν την πρεσβεία και το προξενείο της Ολλανδίας, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες με επίκεντρο την τουρκική εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου στην Τουρκία.

Η Τουρκία απέκλεισε επίσης τις κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του γενικού προξένου και του επιτετραμμένου, μετά την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν στον υπουργό Εξωτερικών τη Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

Νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία εμπόδισε την είσοδο στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία έφθασε οδικώς στην πόλη της Ολλανδίας από τη Γερμανία όπου βρισκόταν.

Αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών έξω από το τουρκικό προξενείο

Οι ολλανδικές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχείρηση για να διαλύσουν διαδήλωση που πραγματοποιείται υπέρ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Πρόκειται για τη διαδήλωση που ξεκίνησε με αφορμή την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στην ολλανδική πόλη.

Ολλανδικά ΜΜΕ: Υπό κράτηση στο Ρότερνταμ η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων

Υπό κράτηση έθεσαν οι ολλανδικές αρχές την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά για να την αποτρέψουν να μιλήσει σε μια διαδήλωση υποστήριξης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ, όπως μετέδωσαν δύο ολλανδικά τηλεοπτικά δίκτυα, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η υπουργός της Τουρκίας ταξίδεψε οδικώς από την Γερμανία προς την ολλανδική πόλη, έπειτα από την απόφαση που έλαβε νωρίτερα το Σάββατο η ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

Το δίκτυο RTL ανέφερε ότι η Καγιά κηρύχθηκε «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και θα μεταφερθεί με αστυνομική συνοδεία στην Γερμανία.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν στο ολλανδικό έδαφος προεκλογικές εκστρατείες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Μου ζητήθηκε να εγκαταλείψω την χώρα και να επιστρέψω στην Γερμανία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε νωρίτερα χθες η Καγιά.

«Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτραπεί να πάω να συναντήσω τους συμπολίτες για τουλάχιστον πέντε λεπτά», πρόσθεσε

Εν μέσω της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε αργά χθες το βράδυ, χρησιμοποιώντας κλομπ και έφιππες αστυνομικές δυνάμεις, τους περίπου 1.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ κρατώντας τουρκικές σημαίες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα»

«Κλητεύσαμε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας στην Τουρκία για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας σχετικά με την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης. Επίσης του δηλώσαμε ότι δεν επιθυμούμε ο Ολλανδός πρέσβης να εκτελεί τα καθήκοντα του για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου το βίντεο με τη συνομιλία της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά με τους Ολλανδούς αστυνομικούς έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ.

Στο βίντεο αυτό, οι Ολλανδοί αστυνομικοί με δόσεις αγγλικών, γερμανικών και τουρκικών λένε στην υπουργό ότι «έχουμε ρητή εντολή από τα υπουργεία ότι θα πρέπει να αποχωρήσετε από την Ολλανδία και να επιστρέψετε στη Γερμανία με το όχημα σας» για να ακολουθήσει η δική της απάντηση.

Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά αναφέρει αρχικά ότι «θα μπω στο προξενείο, αν μου επιτρέψετε, θα μπω». Και αφού συναντά άρνηση, λέει: «Θα είμαι εδώ μέχρι να μου δώσετε την άδεια. Δώστε μία απάντηση».

Τεταμένο το κλίμα στο Ρότερνταμ - Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο - ΦΩΤΟ

Εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική σύγκρουση μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας.

Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία.

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφθασε οδικώς στην Ολλανδία από τη γειτονική Γερμανία, αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ. Η ολλανδική αστυνομία την εμπόδισε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος στις κοινότητες των τούρκων μεταναστών.

Επίθεση στην Ευρώπη μέσω Twitter από την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας

Επίθεση στην Ευρώπη εξαπέλυσε μέσω Twitter η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία έφθασε οδικώς στο Ρότερνταμ από τη Γερμανία όπου βρισκόταν, αλλά η ολλανδική αστυνομία εμπόδισε την είσοδο της στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

«Δεν μας επιτρέπεται η είσοδος στο προξενείο μας που είναι μέρος της πατρίδας μας. Είναι αλήθεια αυτή η καρδιά της Ευρώπης που είναι λίκνο του πολιτισμού», έγραψε στο πρώτο της tweet η υπουργός.

Εν συνεχεία σε δεύτερη ανάρτηση ανέφερε: «Έτος 2017; Η Ευρώπη, το λεγόμενο κέντρο του σύγχρονου πολιτικού. Δεν μας επιτρέπεται η είσοδος στο Γενικό Προξενείο, τη δική μας γη» για να συμπληρώσει: «Αλλά ο τουρκικός λαός από όλη την Ευρώπη είναι εδώ μαζί μας και εμείς ποτέ δεν θα παραδοθούμε σε αυτή την καταπιεστική νοοτροπία».

«Η Δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες, όλα ξεχασμένα απόψε στο Ρότερνταμ. Απλά τυρρανία και καταπίεση», έγραψε σε 3ο tweet για να ολοκληρώσει την επίθεση της στην Ευρώπη αναφέροντας: «Ως εκλεγμένη υπουργός, ως πολίτης της Τουρκίας και ως γυναίκα δεν θα τα παρατήσω ποτέ κόντρα σε αυτή την παράνομη αντιμετώπιση».

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα