Οι φωτιές ξεκίνησαν από τον Απρίλιο: Οι θερμοκρασίες και η ανομβρία φέρνουν συναγερμό σε 6 περιφέρειες

Οι φωτιές ξεκίνησαν από τον Απρίλιο: Οι θερμοκρασίες και η ανομβρία φέρνουν συναγερμό σε 6 περιφέρειες

«Καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί για τον κίνδυνο μεγάλων πυρκαγιών νωρίτερα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών της εποχής αλλά και της παρατεταμένης ανομβρίας.

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει συναγερμός για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς τα επόμενα 24ωρα, μετά και τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Λασίθι της Κρήτης το Σάββατο η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις αλλά και αυτή στα Πιέρια Όρη που έκαιγε για 4 μέρες. 

Για σήμερα πάντως, ο συναγερμός βρίσκεται στο επίπεδο 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) σε έξι περιφέρειες: Πελοποννήσος, Αττική, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, έως τις 18:00 της Κυριακής είχαν εκδηλωθεί 88 αγροτοδασικές φωτιές μέσα σε ένα 24ωρο, από τις οποίες οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους.

 
Με αυτά τα δεδομένα, όπως ανέφερε το Mega, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιοχές της χώρας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την 1η Μαΐου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την παρατεταμένη ανομβρία που δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τα δάση.

 
«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», είπε ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος στο Mega.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι επισημάνσεις του διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδου.

«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα