Το διαχρονικό σύνθημα του εκπαιδευτικού κινήματος «με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία», φαίνεται ότι επιχειρεί να κάνει ξανά επίκαιρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση.
Έτσι, μετά το ΑΠΘ, τα ΜΑΤ εισέβαλαν χθες (5/2) και στην υπό κατάληψη Νομική του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.
Τουλάχιστον τρεις κλούβες των ΜΑΤ βρέθηκαν στον χώρο, μπαίνοντας στη Νομική και απομακρύνοντας άτομα που βρισκόταν στο κτίριο. Προχώρησαν μάλιστα και στην προσαγωγή 18 φοιτητών.
Μάλιστα, στους 12 φοιτητές εξ’ αυτών ασκήθηκαν κατηγορίες για «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας». Οι άλλοι έξι αφέθηκαν χωρίς κατηγορίες.
Και οι 18 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ κατά την έξοδό τους από το κτήριο της αστυνομίας έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από εκατοντάδες συγκεντρωμένους που από την πρώτη στιγμή απαίτησαν την απελευθέρωσή τους.
Δυναμική άμεση απάντηση και στο βάθος… κλιμάκωση
Το απόγευμα της Δευτέρας (5/2), οι φοιτητές έστειλαν για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα κλιμάκωσης και γενίκευσης του αγώνα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ με μια μαζική και μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους και απλοί πολίτες καθώς κάλεσμα συμμετοχής είχαν απευθύνει εργατικά σωματεία, συλλογικότητες καθώς και πολιτικές οργανώσεις.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Την ίδια ώρα, σε πάνω από 100 σχολές πανελλαδικά, οργανώνονται τις επόμενες μέρες και για πέμπτη συνεχή εβδομάδα γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων για την συνέχιση και περαιτέρω κλιμάκωση των καταλήψεων και κινητοποιήσεων.
Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, στον οποίο έχει στρέψει το βλέμμα της και η κυβέρνηση είναι το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη (8/2).
Επίσης, το Σάββατο 10 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν και μεγάλη συναυλία στα Προπύλαια.
Κυβερνητικά «πυρά» περί νομιμότητας «α λα καρτ»…
«Επίκειται μια νομοθέτηση ενός ιστορικού νομοσχεδίου. Και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα λάβουν περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα πάρουν ελευθερίες και δύναμη που δεν είχαν για πολλές δεκαετίες, σε συνέχεια της σημαντικής αύξησης της χρηματοδότησής τους κατά 50% μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Το πρώτο, λοιπόν, και σημαντικότερο, είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο, όσο και αν κάποιες νοσηρές μειοψηφίες επιμένουν, θα περάσει. Θα περάσει γιατί είναι στο πρόγραμμα το προεκλογικό, γιατί ήταν υπόσχεση της κυβέρνησης», είπε προ ημερών κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης.
«Δεν υπάρχει, καταρχάς, νόμιμη κατάληψη, να συνεννοηθούμε. Δεν μπορεί να αποδεχόμαστε τον Ποινικό Κώδικα, τους νόμους του κράτους α λα καρτ. Ή τους αποδεχόμαστε εν συνόλω, ή αν δεν τους αποδεχόμαστε, έχουν πρόβλημα όσοι δεν τους αποδέχονται», πρόσθεσε.
Άραγε τι απαντά στους φοιτητές πού κατηγορούν ανοιχτά την κυβέρνηση ότι κάνω κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και το άρθρο 16, πάνω στη «φούρια» της να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ;
Ποιος χρησιμοποιεί άραγε πραγματικά «α λα καρτ» τους νόμους του κράτους, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Δύσκολες (ή μήπως όχι) απαντήσεις, που οφείλουν να δώσουν κυβέρνηση αλλά και εν τέλει ολόκληρη η κοινωνία.
Το επόμενο διάστημα προμηνύεται καυτό, με αγρότες και φοιτητές να βάζουν «δύσκολα» στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αγωνιστική τους επιμονή παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μαζέψει την κατάσταση με διάφορα «τυράκια» αλλά και μπόλικη καταστολή…