Νέα Κακοκαιρία: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Νέα Κακοκαιρία: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας θα μεταβεί στη Θεσσαλία για τον συντονισμό ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται ο Ελληνικός Στρατός, η Πυροσβεστική και η Περιφέρεια.

 Δεν τους φοβίζουν τα ύψη βροχής επειδή είναι κορεσμένο το έδαφος και υπάρχουν προωλήματα σε υποδομές και αναχώματα.

Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα προετοιμάζονται, με τις τοπικές Αρχές να προσπαθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Έλεγχοι σε φρεάτια, εργασίες σε χειμάρρους, καθορισμός του αποχετευτικού δικτύου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω καταστροφές.

Οι κάτοικοι ωστόσο παραμένουν ανήσυχοι, αφού οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων δείχνουν ότι στις πολύπαθες περιοχές αναμένονται περισσότερα από 200 mm βροχής.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - Στο επίκεντρο η Θεσσαλία
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, ενώ, παράλληλα, συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές.

Συγκεκριμένα, ήδη συνδράμουν 108 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων, 12 άτομα του Ειδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής ‘Αμυνας σε 2 ομάδες (εντός της ημέρας, πρόκειται να συμπληρωθούν με 3 επιπλέον ομάδες των 5 ατόμων και να ανέλθει το προσωπικό στα 29 άτομα, 19 πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί και 1 αξιωματικός Υγειονομικού - Κτηνιατρικού.

 Επιπρόσθετα, για την επερχόμενη κακοκαιρία έχουν διατεθεί 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό είναι σε κίνηση για το στρατόπεδο «Μπουγά» στη Λάρισα και 120 άτομα (2 Λόχοι) της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, με 24 λέμβους στο στρατόπεδο «Γεωργούλα».

Από πλευράς μέσων, έχουν διατεθεί 3 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 Ειδικά Οχήματα με Εξοπλισμό Απολύμανσης, 3 προωθητές γαιών, 3 φορτωτές γαιών ενώ βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14, ένας ισοπεδωτής γαιών, 2 εκσκαφείς τάφρων, 3 φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα ενώ βρίσκονται σε κίνηση και πρόκειται αφιχθούν εντός της ημέρας επιπλέον 14 ανατρεπόμενα, 7 ρυμουλκά οχήματα, 2 φορτωτές μικρού μεγέθους, 2 γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, 2 γεννήτριες, 12 λέμβοι, 2 λεωφορεία, ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος αλλά και 4 φωτιστικοί πύργοι που αναπτύσσονται εντός της ημέρας.

Από ιπτάμενα μέσα έχουν διατεθεί τρία ελικόπτερα UH-1H ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν, σήμερα, κατά τις απογευματινές ώρες ακόμη τρία ελικόπτερα (1 CH-47D, 1 S-70, 1 SUPER PUMA στην 111 και 110 Πτέρυγα Μάχης ανάλογα με τη διαθεσιμότητα υποστέγων στα αεροδρόμια.

Επιπλέον, τίθενται σε διάθεση του διοικητή 1ης Στρατιάς το σύνολο των UH-1H της περιοχής.

Από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Βόλου ήδη βρίσκεται το αρματαγωγό «Ικαρία» ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς.

Από δομές, σε ετοιμότητα διάθεσης βρίσκονται τα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Επιπρόσθετα, τίθεται από σήμερα το σύνολο του προσωπικού σχεδίου «Ξενοκράτης» στην περιοχή της Θεσσαλίας σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων και το σύνολο του προσωπικού σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές Αττικό - Βοιωτίας και Θεσσαλονίκης από σήμερα σε δίωρη και από αύριο το πρωί στις 07:00 σε άμεση ετοιμότητα εντός μονάδων.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) στις 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΕΜΥ επισημαίνει πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από το αρχικό έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά: 
Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανώς στο Ιόνιο, τη βόρεια Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Μαρουσάκης: Μεταξύ «Ιανού» και «Daniel» η νέα κακοκαιρία – Τρίτη και Τετάρτη πιο δύσκολες μέρες για τη Θεσσαλία 

Ισχυρό και με διάρκεια θα είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας, που αναμένεται τη Δευτέρα στη χώρα.

 Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η νέα κακοκαιρία που θα είναι μεταξύ «Ιανού» και «Daniel» και αναμένεται να δώσει μεγάλα ύψη νερού, θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη – Παρασκευή, αλλά η ένταση των φαινομέων θα εξασθενήσει από την Τετάρτη το βράδυ.

Σύμφωνα με πρόγνωση του, τη Δευτέρα προς Τρίτη η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» δυτικά, κεντρικά και νότια της Θεσσαλίας και μέσα σε ένα 24ωρο αναμένονται να πέσουν 70-100 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες. Την Τετάρτη η κακοκαιρία θα κινείται ανατολικά και προς νότια και θα επηρεάσει τον Βόλο, περιοχές της Μαγνησίας όπως το Πήλιο, την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες.

Από την έναρξη έως τη λήξη της συνολικά αναμένονται 300- 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα