Κακοκαιρία Daniel: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές – Στους 17 οι νεκροί

Κακοκαιρία Daniel: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές – Στους 17 οι νεκροί

Για 13η μέρα οι χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας βλέπουν τις ζωές τους ρημαγμένες και τις περιουσίες τους κατεστραμμένες. Οι νεκροί έφτασαν στους 17 μετά την ταυτοποίηση των σορών του ζευγαριού από την Αυστρία.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ταυτοποιήθηκαν, με τη μέθοδο του DNA, οι σοροί του ζευγαριού των δύο Αυστριακών, του Φίλιπ και της Μιχαέλα, οι οποίοι βρέθηκαν στα Ποτιστικά του Πηλίου για να περάσουν το μήνα του μέλιτος.

Η σορός της γυναίκας εντοπίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην παραλία Θεοτόκου στο νότιο Πήλιο, ενώ η σορός του άνδρα εντοπίστηκε την Τετάρτη στην παραλία της Μουρτιάς.

Παλαμάς
Λίγο έξω από τον Παλαμά Καρδίτσας, συγκεντρώνονται όλα τα υπάρχοντα των πλημμυροπαθών, τα οποία έχουν μετατραπεί σε βουνά από σκουπίδια.

«Η κατάσταση είναι τραγική, με δάκρυα αποχωρίζονται ότι έχει χαλάσει και γράφουν με λεπτομέρειες εάν μπορούν να τα ξαναγοράσουν», δήλωσε ο εργολήπτης, Θωμάς Ιωάννης.

Το MEGA κάνει οδοιπορικό στα χωριά της Καρδίτσας. Οι εικόνες πληγώνουν, την ώρα που οι μαρτυρίες συγκλονίζουν.

«Δεν έχω ούτε παντελόνι. Έσωσα τη φωτογραφία του εγγονιού μου. Να μας βοηθήσουν να μείνουμε στον τόπο μας», ανέφερε ένας πληγέντας.

Βλοχός
Όσοι κατάφεραν να μείνουν στον Βλοχό, κοιμούνται στην εκκλησιά, δίπλα στο νεκροταφείο.

«Εδώ είναι το σπίτι μου τις τελευταίες δέκα ημέρες, αυτό είναι το δικό μου το κρεβάτι. Δεν μπορέσαμε να βρούμε σπίτι. Μέριμνα δεν υπήρχε», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Βλοχού, Γιάννης Κούκας.

«Αυτοί που μείναμε εδώ είναι για να φυλάμε το χωριό μας», είπε ένας κάτοικος.

«Είμαστε στο χάος, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Μεταμόρφωση
Στο χωριό Μεταμόρφωση όπου η πλημμύρα σκέπασε όλα τα σπίτια, φαίνονταν μόνο οι σκεπές.

Το νερό από τις αυλές δεν έχει φύγει ακόμη, ενώ τα σπίτια δεν μπορούν να ανοίξουν ή να καθαριστούν. Μόνο η ελληνική σημαία έμεινε να θυμίζει ότι το χωριό δεν έχει περάσει πόλεμο αλλά φυσική καταστροφή.

Λάσπη υπάρχει παντού, ενώ κάτοικοι δεν υπάρχουν πουθενά. Έχουν ερημώσει τα πάντα, κανείς πλέον δεν μένει στο χωριό.

Ο Κώστας Τασσιόπουλος κατάφερε να σώσει με τη βάρκα του πάνω από 18 ανθρώπους.

«Έζησα μια (σ.σ. καταστροφή) το 53’, μια με τον ‘Ιανό’. Αυτή ήταν η χειρότερη».

«Έχω μια μονάδα με 300 ζώα και δεν έχει πρόσβαση να πάω ακόμη», είπε ο κτηνοτρόφος,  Ευάγγελος Μακρής.

Άγνωστο παραμένει το πόσες μέρες ακόμη θα χρειαστεί ώστε τα νερά να υποχωρήσουν για να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι στη Μεταμόρφωση.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και στο Κεραμίδι Καρδίτσας, ενώ εικόνες καταστροφής έρχονται και από τη Γιάννουλη Λάρισας, με τα σπίτια να παραμένουν πλημμυρισμένα.

Βιβλική καταστροφή και στα χωριά του Πηλίου που χτυπήθηκε σφοδρά, και 13 ημέρες μετά δοκιμάζεται από τα όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα