Φωτιά στον Έβρο: Τεράστια οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Φωτιά στον Έβρο: Τεράστια οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς

Για 16η μέρα συνεχίζει να καίει η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στον Έβρο. Η καταστροφή στο παρθένο δάσος της Δαδιάς, είναι ανυπολόγιστη.
Ο Έβρος είναι παραδομένoς στις φλόγες εδώ και 16 ημέρες. Το μέγεθος της καταστροφής είναι ασύλληπτο. Περισσότερα από 935.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Αδιάκοπη παραμένει η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, με το δάσος της Δαδιάς να έχει καεί μέχρι και στον μικρό πυρήνα του και τη Λευκίμμη να σώζεται στο παρά πέντε από τις φλόγες.

Χθες το απόγευμα ξέσπασε νέο μέτωπο βόρεια της Λευκίμμης με το 112 να ηχεί στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων και να τους ενημερώνει ότι πρέπει να εκκενώσουν προς Τυχερό.

Η φωτιά έκαψε μαντρί με ζώα και κινήθηκε απειλητικά προς τα σπίτια και το στρατόπεδο του Προβατώνα. Ευτυχώς οι άνεμοι κόπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι πυροσβέστες κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Στον Έβρο επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 10 εναέρια μέσα.

Γιατί η μεγάλη πυρκαγιά που καίει τα πάντα στο πέρασμά της επί 2 εβδομάδες δεν μπορεί να σβήσει τόσο εύκολα; Οι ειδικοί εξηγούν:

«Διαθέτει συμπαγή πυκνόφυτη βλάστηση με τις κόμες των δέντρων να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και η μία να επικαλύπτει την άλλη. Έτσι ενώ η πυρκαγιά καίει στον υπόροφο δηλαδή η πυρκαγιά είναι έρπουσα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού το νερό των βολών τους στο σύνολο του δεν φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο», είπε ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Την επόμενη χρονιά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το 1 εκατοστό εδάφους χρειάζεται για να δημιουργηθεί εκατοντάδες χρόνια.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα