Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Aπολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι – Εν αναμονή της απόφασης

Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Aπολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι – Εν αναμονή της απόφασης

Το κατώφλι του δικαστηρίου πέρασε ο επικεφαλής γιατρός του κυκλώματος ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες πολίτες τον χειροκροτούσαν. Το κύκλώμα δρούσε δέκα χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα και είχε έσοδα που έφταναν εκατοομμύρια ευρώ. Τα μέλη του κυκλώματος είχαν μειράσει τους ρόλους που είχε ο καθένας μεταξύ τους.

Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων της υπόθεσης παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας βρεφών στα Χανιά. Πρώτος, το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασε ο 73χρονος γυναικολόγος ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος του κυκλώματος.

Βαριές κατηγορίες
Οι απολογίες των κατηγορουμένων ξεκίνησαν λίγο μετά τις 07.00 το πρωί, με τον γυναικολόγο ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να ήταν και ο εγκέφαλος του κυκλώματος, να απολογείται πρώτος.

Μάλιστα πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο σημείο για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον γιατρό, την ώρα που αποχωρούσε τον χειροκροτούσαν.

Οι εννέα συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα και παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η δράση του κυκλώματος
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε γυναίκες από τη Ρουμανία και τη Γεωργία ως παρένθετες μητέρες ή δότριες ωαρίων.

Περίπου 30 γυναίκες εντοπίστηκαν σε σπίτια όπου διέμεναν υπό επιτήρηση. Σύμφωνα με την αστυνομία, υπολογίζεται πως έχουν εξαπατηθεί γύρω στα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, ενώ θύματα του κυκλώματος φαίνεται να έχουν πέσει και κοντά στις 200 γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες.

Ως αρχηγός φέρεται 73χρονος γυναικολόγος και ιδιοκτήτης κλινικής γονιμότητας. Την πόρτα του ανακριτή πέρασε και ο 44χρονος συνεργάτης του, εμβρυολόγος, που ενεργούσε ιατρικές πράξεις στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και προέβαινε σε παραποιημένες καταχωρήσεις των ωοληψιών στο Μητρώο Δοτριών.

Κούγιας για υπόθεση εμπορίας βρεφών: «Οι κατηγορίες εφευρέθηκαν – Τα αδικήματα δεν προκύπτουν από πουθενά»

Καρατομήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Χθες, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καρατόμησε τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθώς ελέγχεται ο ρόλος της δεδομένου ότι το 2020 είχε επιβληθεί 6μηνη αναστολή λειτουργίας της κλινικής, που όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα