Φωτιά στην Ηλεία: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Προσήχθη ένας ύποπτος

Φωτιά στην Ηλεία: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Προσήχθη ένας ύποπτος

Η κατάσταση από τη φωτιά στην Ηλεία που ξέσπασε, χθες (29/07), είναι σαφώς καλύτερη μιας και το πρωί της Κυριακής (30/07) δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δυνάμεις Πυρόσβεσης αντιμετώπισαν διάσπαρτες εστίες. Για εμπρησμό έκαναν λογο, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Πύργου Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και Αρχαίας Ολυμπίας. Γιώργος Γεωργιόπουλος

Όπως τόνιζαν και κάτοικοι στην περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά, ξέσπασαν τέσσερα πύρινα μέτωπα σε διάφορα σημεία στον νομό, προκαλώντας τον μέγιστο συναγερμό στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Το μεσημέρι του Σαββάτου (29/07) εστάλη και μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα. Οι πολίτες παρακαλούνται να απομακρυνθούν προς την Αρχαία Ολυμπία.

Οι φωτιές ξεσπούσαν η μία μετά την άλλη σε τέσσερα σημεία, από τον Πύργο έως την Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που προκάλεσε τις βάσιμες υποψίες των κατοίκων. Το σενάριο του εμπρησμού ενισχύεται από το γεγονός ότι πριν λίγα 24ωρα, στο ίδιο σημείο στην Αρχαία Ολυμπία, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, είχε ξεσπάσει φωτιά, η οποία επίσης αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα.

 
Την προσαγωγή ενός υπόπτου, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, επιχείρησε να βάλει φωτιά σε περιοχή κοντά στο χωριό Μουριές, στην Ηλεία, προχώρησαν χθες οι Αρχές. Η έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο ύποπτος ανακρίνεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκεται στην υπόθεση.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για φωτιές και σήμερα (30/07)
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα