Κάρυστος: Τα πρώτα αποτελέσματα για την πτώση του Canadair

Κάρυστος: Τα πρώτα αποτελέσματα για την πτώση του Canadair

Στην Κάρυστο βρίσκονται οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, συλλέγοντας όλα τα στοιχεία προκειμένου να βγάλουν το πόρισμα της μοιραίας πτώσης του Canadair, το οποίο οδήγησε στον θάνατο τους δύο πιλότους.

Την ίδια στιγμή, ειδικοί μελετούν το βίντεο με τα μόλις 9 δευτερόλεπτα που είχαν στη διάθεσή τους οι πιλότοι να αντιδράσουν.

Ελέγχουν κινητήρες & φτερά

Οι ειδικοί ελέγχουν τους κινητήρες του σκάφους για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβη, καθώς και τα κομμάτια από τη δεξιά πτέρυγα που χτύπησε πάνω στη συστάδα των δέντρων με αποτέλεσμα να αποκολληθεί ένας από τους πλωτήρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τη σύγκρουση στα δέντρα, δημιουργήθηκε πρόβλημα και στο δεξί φτερό αφήνοντας μηδενικά περιθώρια αντίδρασης στους δύο χειριστές.

Να σημειωθεί ότι τα Canadair επιχειρούν χωρίς κανένα σύγχρονο βοήθημα και η επιτυχία της αποστολής τους στηρίζεται μόνο στην αντίληψη, την εκπαίδευση και την ικανότητα των χείριστων του, ενώ το εργοστάσιο που τα κατασκεύαζε έχει κλείσει το 2015.


«Πάγωσε» όλη η Ελλάδα όταν είδε το βίντεο με την πτώση του Canadair στην Κάρυστο, την ώρα που μόλις είχε κάνει μια ρίψη νερού για να σβήσει την πυρκαγιά.
Οι δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας με αυταπάρνηση και πείσμα πολεμούσαν τις φλόγες για να σώσουν δάση, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Στην τελευταία ρίψη το Canadair κατέβηκε πολύ χαμηλά για να έχουν καλύτερο στόχο οι πιλότοι και μόλις άφησε το φορτίο του, χτύπησε σε μια δενδροκορφή, έχασε τον πλωτήρα του, πήρε λίγο ύψος και μετά βυθίστηκε στη χαράδρα.

Έπεσαν στο καθήκον

Επί ημέρες ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης επιχειρούσαν από την Αγχίαλο με το Canadair CL-215 και το κωδικό όνομα Silver – 1 δίνοντας μάχη με τις φλόγες.

Η τελευταία τους όμως προσπάθεια να σβήσουν άλλη μια εστία φωτιάς ήταν μοιραία. Οι δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσαν στο καθήκον.

Τα μοιραία 9 δευτερόλεπτα

Το ζευγάρι των Canadair επιχειρούσε από νωρίς το πρωί της Τρίτης σε δύσβατη περιοχή της Καρύστου. Μετά από αρκετές και πετυχημένες προσβολές στην πυρκαγιά, λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι, είχαν καύσιμα για άλλη μία.

Στην περιοχή υπάρχουν πυκνοί καπνοί και η ορατότητα είναι κακή, όπως αναφέρει και το πλήρωμα του δεύτερου αεροσκάφους που ακολουθεί.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους είναι γιος απόστρατου ταξίαρχου της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσε και αυτός στα Canadair.

Το αεροσκάφος κατεβαίνει σε χαμηλό υψόμετρο για να κάνει αποτελεσματική βολή. Το νερό απελευθερώνεται και ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα. Είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το πλήρωμα.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, η δεξιά πτέρυγα του αεροσκάφους χτυπά σε συστάδα δέντρων. Η σύγκρουση είναι σφοδρή και ο πλωτήρας του αεροσκάφους αποκολλάται.

Το αεροσκάφος παίρνει απότομη κλίση δεξιά. Τα πτερύγια κλίσης του Canadair παραμένουν κλειδωμένα παρά τις προσπάθειες των πιλοτών να επαναφέρουν το αεροσκάφος.

Η δεξιά κλίση συνεχίζεται. Το Canadair χάνεται στη χαράδρα. Ακολουθεί μια μεγάλη έκρηξη. Το αεροσκάφος συντρίβεται στο έδαφος.

Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται ήδη στην περιοχή και συλλέγουν όλα τα στοιχεία για να βγάλουν το πόρισμα της μοιραίας πτώσης του Canadair, ενώ ειδικοί μελετούν και το βίντεο με τα μόλις 9 δευτερόλεπτα που είχαν στη διάθεσή τους οι πιλότοι να αντιδράσουν.

Να σημειωθεί ότι τα Canadair επιχειρούν χωρίς κανένα σύγχρονο βοήθημα και η επιτυχία της αποστολής τους στηρίζεται μόνο στην αντίληψη, την εκπαίδευση και την ικανότητα των χείριστων του.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κηρύξει 3ημερο πένθος για τις ένοπλες δυνάμεις, με τους δύο πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν να έχουν εκατοντάδες ώρες πτήσης στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα