Δύσκολη η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κινείται προς Μαγούλα - Πύρινα μέτωπα σε Λουτράκι και Σαρωνίδα

Δύσκολη η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κινείται προς Μαγούλα - Πύρινα μέτωπα σε Λουτράκι και Σαρωνίδα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα τρία μεγάλα μέτωπα της φωτιάς σε αν. Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια. Η εικόνα των καταστροφικών πυρκαγιών σε Σαρωνίδα και Λουτράκι ήταν καλύτερη το βράδυ, καθώς έπεσαν οι άνεμοι, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις ήταν διαρκείς με τους πυροσβέστες να κάνουν τιτάνιες προσπάθειες για να τις ελέγξουν.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα Δερβενοχώρια όπου το πύρινο μέτωπο των 15 χλμ. πέρασε στην απέναντι κορυφογραμμή προς Μαγούλα και δίνεται μάχη να μην πάει προς Μάνδρα. Νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός τόνισε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στα Δερβενοχώρια, καθώς τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα.

Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, με τον Δήμαρχο Σαρωνίδας Χρήστο Γκίνη να κάνει λόγο, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, για πάνω από 30.000 καμμένα στρέμματα. Την ίδια ώρα καταστράφηκαν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες σπίτια στην αν. Αττική και αυτοκίνητα. 
Το ευτύχημα είναι πως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές στις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, όμως το καταφύγιο ζώων στο Λαγονήσι κάηκε ολοσχερώς, με πολλά ζωάκια να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Υπενθύμιζεται πως μία ακόμη φωτιά είχε ξεκινήσει στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, όπου έγιναν και δύο συλλήψεις.

Προσοχή και σήμερα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς

Φωτιά Δερβενοχώρια: Το μέτωπο κινείται προς τη Μαγούλα - Δεν υπάρχει ανησυχία για την Πάρνηθα
Πάνω από 15 χλμ είναι τo μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας και επεκτείνεται τόσο από τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά. 

Συμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κάνει αναζωπυρώσεις».

     
Η φωτιά τα ξημερώματα της Τρίτης πέρασε από την απέναντι κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς τη Μαγούλα. Φόβος όλων ήταν να μην κινηθεί προς Πάρνηθα.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της προς την Μάνδρα Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 τα μεσάνυχτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. 

Οι άνεμοι κόπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πετούν τα εναέρια Μέσα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Φωτιά σε Σαρωνίδα και Λουτράκι: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Η μάχη με τις φωτιές σε Σαρωνίδα και Λουτράκι Κορινθίας, που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών το μεσημέρι της Δευτέρας, συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παλεύουν με τις φλόγες.

Στη Σαρωνίδα εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο, όπου καίνε μικρά καντηλάκια, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου κατά τις 3 τα ξημερώματα, το μέτωπο αναζωπυρώθηκε σε αρκετά σημεία προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, που δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ. 
Η μεγάλη αναζωπύρωση κατά τη διάρκειας της νύχτας στα Καλύβια σημειώθηκε στον οικισμό Στίπιζα, με σπίτια να τυλίγονται στις φλόγες.

Στο Λουτράκι Κορινθίας, η φωτιά είναι σε εξέλιξη, παρουσιάζει όμως καλύτερη εικονα, με τις δυνάμεις να καταφέρνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει το μέτωπο πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς θα απειλείτο η παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, υπήρξε μία μεγάλη αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή 1 χλμ. βόρεια από την εθνική οδό προς Αγιο Χαράλαμπο, όπου παραμενει μέχρι και αυτή την ώρα το ενεργό μετωπο.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι οι συσκέψεις των αρμόδιων αρχών, ειδικά για την για την Ανατολική Αττική, είναι συνεχείς.

Τόνισε ότι «αυτό που μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά το να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο τμήμα προς Σαρωνίδα και λιγότερο σε εκείνο προς Ανάβυσσο. Σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα ενεργά σημεία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα