Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις νέες ταυτότητες: Τα στοιχεία που θα αναγράφουν, το κόστος και η διαδικασία έκδοσης

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις νέες ταυτότητες: Τα στοιχεία που θα αναγράφουν, το κόστος και η διαδικασία έκδοσης

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα γίνει η παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων. Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, στο Action 24, οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, το κόστος τους θα είναι στα 10 ευρώ, όπως έχει προβλεφθεί από το 2018 και θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια.

 Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

Όνομα
Επίθετο
Ημερομηνία γέννησης
Ημερομηνία έκδοσης
Ημερομηνία λήξης (θα έχουν δεκαετή ισχύ)
Αριθμός ταυτότητας
ΑΜΚΑ

Η διαδικασία έκδοσης

Μιλώντας δε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος είναι οι νέες ταυτότητες να παρουσιαστούν στο περίπτερο της ΕΛΑΣ στη ΔΕΘ, και από τη Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι διαθέσιμη σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα. «Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας, καθώς και η νομοθετική διαδικασία, επιλύσαμε κάποια θέματα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» διευκρίνισε.

Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δεν θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήματα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, και θα αποστέλλεται στα ΑΤ. «Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τη διαδικασία ταυτότητας και διαβατηρίου με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια και για τα δύο, με μια αίτηση και ένα παράβολο 10 ευρώ για το γενικό πληθυσμό και 5 ευρώ για τους πολύτεκνους.

«Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα