Δίκη Άλκη Καμπανού: Την Τετάρτη η συνέχεια με την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών

Δίκη Άλκη Καμπανού: Την Τετάρτη η συνέχεια με την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών

Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά θα ακολουθήσει η απόφαση για τις ποινές.
Με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών θα συνεχιστεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου η διαδικασία απαγγελίας της απόφασης στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά τη διάρκεια άγριου οπαδικού επεισοδίου. 
Ήδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του ως προς την ενοχή των 12 κατηγορούμενων, κρίνοντας ομόφωνα ένοχους τους 7 ως αυτουργούς και τους 5 ως συνεργούς στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη.

Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου (τρεις τακτικοί και τέσσερις ένορκοι) κατέληξαν στην ετυμηγορία τους, ύστερα από πολυήμερη διάσκεψη, αφού αξιολόγησαν το σύνολο των αποδεικτικών μέσων, τις μαρτυρίες και απολογίες των κατηγορουμένων, όπως εισφέρθηκαν στη δίκη κατά τις 47 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν τους τελευταίους πεντέμισι μήνες.

Αναλυτικά οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

- Ο 1ος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (στενό φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

- Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (στενό φίλο του Άλκη) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερος νεαρός τραυματίας). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των «12»

Να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικά κατά την επιβολή των ποινών, ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 12 που κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι από το δικαστήριο για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των φίλων του.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας που σύμφωνα με το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα η ηλικία 18-25 αποτελεί μεταβατικό στάδιο για την προσωπικότητα του δράστη και χρήζει επιεικέστερης μεταχείρισης.

Συγκεκριμένα, αιτήθηκαν να αναγνωριστούν και τα ακόλουθα ελαφρυντικά για τον κάθε ένα, στο βαθμό που ισχύουν: το ότι τα εγκλήματα τελέστηκαν λόγω της νεαρής ηλικίας, ο πρότερος σύννομος βίος, η μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η καλή διαγωγή τους στις φυλακές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα