Δικηγόρος οικογένειας Άλκη Καμπανού: Η ψευτομαγκιά των 12 ήταν εκείνα τα 40 δευτερόλεπτα

Δικηγόρος οικογένειας Άλκη Καμπανού: Η ψευτομαγκιά των 12 ήταν εκείνα τα 40 δευτερόλεπτα

Ομόφωνα ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Οπαδοί του Άρη φώναξαν συνθήματα έξω από τα δικαστήρια.

«Το θέμα ήταν τι συνεισέφεραν αυτοί οι 12 στο να έχουν μια δίκαιη δίκη, η οποία σε κάθε περίπτωση ήταν αυτονόητη. Ο ένας κάλυψε τον άλλον και κανένας δεν είπε τίποτα. Ψευδείς ομολογίες και όλα δήθεν» δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων ο συνήγορος υπεράσπισης κατηγορίας της οικογένειας του Άλκη Καμπανού, Γιάννης Πουλζίδης, μετά την καταδίκη και των 12 κατηγορούμενων για την υπόθεση δολοφονίας.

Σύμφωνα με το voria.gr, ο ίδιος δήλωσε «προσωπικά ναι μεν είναι ευχαριστημένος, γιατί αποδίδεται δικαιοσύνη», αλλά «σαν συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας» τόνισε ότι θα προβεί σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου κάποιοι που χαρακτηρίστηκαν ως συνεργοί εσφαλμένα, αλλά δικαιολογημένα, γιατί οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να διαφωτίσουν το δικαστήριο.

Κατηγόρησε την υπεράσπιση για ευτελή ισχυρισμό ότι «αντί για ανθρωποκτονία σήμερα είχαμε να δικάσουμε μια υπόθεση θανατηφόρας σωματικής βλάβης».


Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Να πούμε αρχικά για να κατανοεί και ο κόσμος για μια δίκη ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο όσο και στα πραγματικά περιστατικά. Για τον κόσμο είναι δύσκολο να καταλάβει νομικές έννοιες, αλλά είχαμε τον ευτελή ισχυρισμό από πλευράς της υπεράσπισης ότι αντί για ανθρωποκτονία σήμερα είχαμε να δικάσουμε μια υπόθεση θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Όπως είναι εύκολα κατανοητό, θανατηφόρα σωματική βλάβη έχουμε όταν ένα ή δυο τραύματα επιφέρουν θάνατο. Εδώ πέρα είχαμε ένα άψυχο σώμα με τριάντα χτυπήματα, ένα σώμα με είκοσι επτά χτυπήματα και ένα ακόμη σώμα με ένα βαθύ τραύμα εννέα εκατοστών στη γλουτιαία περιοχή. Μιλάμε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, έτσι ακριβώς όπως καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι. Ήταν επίσης δύσκολο γιατί οι κατηγορούμενοι είχαν μια προσδοκία, λέγοντας ότι θέλουν να έχουν μια δίκαιη κρίση και μια δίκαιη δίκη. Λες και καταδικάζονται στον Ιράν ή στο Πακιστάν.

Το θέμα ήταν τι συνεισέφεραν αυτοί οι 12 στο να έχουν μια δίκαιη δίκη, η οποία σε κάθε περίπτωση ήταν αυτονόητη. Ο ένας κάλυψε τον άλλον και κανένας δεν είπε τίποτα. Ψευδείς ομολογίες και όλα "δήθεν". Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το αποδεικτικό υλικό υπεράσπισής τους προς όφελός τους όποτε το δικαστήριο βρέθηκε σε μια θέση να προσπαθήσει να κρίνει ποια από αυτά τα 12 άτομα είναι όντως εγκληματίες και ποιοι από αυτούς επέφεραν χτυπήματα στον Άλκη και στους δύο φίλους του και ποιοι ήταν σε ρόλο συνεργού. Στη θέση αυτή το δικαστήριο το έβαλαν οι 12.

Το σθένος και η ψευτομαγκιά τους ήταν εκείνα τα 40 δευτερόλεπτα. Όταν θέλει θάρρος να ομολογήσεις κάτι το οποίο έχεις κάνει όπως αυτή τη μακροσκελή ακροαματική διαδικασία τα στόματα τους ήταν κλειστά. Άκουσα να κάνουν λόγο εκεί μέσα για κατηγορούμενους που σπουδάζουν και θα πρέπει να τους αναγνωριστούν συγκεκριμένα ελαφρυντικά και ότι οι φυλακές στις οποίες θα ζήσουν για πολλά χρόνια ακόμη είναι αποθήκες ψυχών. Μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τη διαφορά κάποιου να ζει σε μια αποθήκη ψυχών σωφρονιστικού ιδρύματος με κάποιον που ζει κάτω από το χώμα».

Οπαδοί του Άρη που έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στα δικαστήρια φώναξαν συνθήματα στη μνήμη του Άλκη και ζήτησαν την ισόβια κάθειρξη για τους 12.

Δίκη Άλκη Καμπανού: Την Τετάρτη η ώρα της κρίσης για τους «12»
Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η δίκη των 12 για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, μετά την εισήγηση των συνηγόρων για αναγνώριση ελαφρυντικών στην επιβολή της ποινής.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, η εισαγγελέας χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης και η έδρα αποφάσισε η δίκη να συνεχιστεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή και των 12 για την ανθρωποκτονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δυο φίλων του.

Εν τέλει, λοιπόν, η έδρα συμφώνησε με την πρόταση της εισαγγελέως και έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους, τον καθένα ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του, ενώ διαφοροποιήθηκε και ως προς την αρχική κατηγορία. Η εισαγγελική πρόταση για την κατηγορία κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, για την περίπτωση του Άλκη Καμπανού, μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ορισμένοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα