Ναυάγιο στην Πύλο: Στη Μαλάκασα οι διασωθέντες - Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

Ναυάγιο στην Πύλο: Στη Μαλάκασα οι διασωθέντες - Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

Συγκλονισμένη παραμένει η ανθρωπότητα από την ανείπωτη τραγωδία στην Πύλο, την ώρα που οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό των νεκρών σοκάρουν, καθώς ο αριθμός των επιβατών φαίνεται ότι ξεπερνούσε τους 750, μεταξύ των οποίων, πολλές γυναίκες και παιδιά. 

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους συνεχίζονται, ωστόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναζήτηση δεν πρόκειται να σταματήσει ακόμα και πέρα των 72 ωρών που είναι η υποχρεωτική διάρκεια των επιχειρήσεων. 

Στο ΚΥΤ της Μαλακάσας οι επιζώντες

Το μεσημέρι της Παρασκευής, έφτασαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας οι πρώτοι διασωθέντες από το ναυάγιο. Τα μισθωμένα από τον Δήμο Καλαμάτας λεωφορεία που τους μετέφεραν, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.  

Ανάμεσα στους ενήλικους μετανάστες βρίσκονται και 8 ανήλικοι, 17-18 ετών, που θα παραμείνουν 1-2 μέρες στη δομή και μετά θα μεταφερθούν σε ειδική δομή για ασυνόδευτους ανήλικους.

Αυτή την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΤ της Μαλακάσας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σοκαριστική εκτίμηση για 568 αγνοούμενους

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη σοκαριστική εκτίμηση από το Λιμενικό, οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 568. Από τις μαρτυρίες διασωθέντων υπολογίζεται ότι 751 μετανάστες επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά, που ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 πτώματα ενώ έχουν διασωθεί μόλις 104 άτομα.

«Τους έδεσε με σχοινί σκάφος του Λιμενικού»

Τη μαρτυρία 24χρονου Σύρου που διασώθηκε από το ναυάγιο μετέφερε στην ΕΡΤ ο αλληλέγγυος Τάσος Πολυχρονόπουλος, σύμφωνα με την οποία το Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό λίγο πριν τη βύθισή του.

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί, με κάποιο συρματόσχοινο, το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει τραβώντας προς τα αριστερά. Το καΐκι ξαφνικά για λόγους που ούτε ο ίδιος δεν κατάλαβε πήρε δεξιά κλίση και ακαριαία βυθίστηκε» τόνισε ο Τ. Πολυχρονόπουλος.

Όπως πρόσθεσε ο Τ. Πολυχρονόπουλος: «Η μαρτυρία είναι σαφής. Επρόκειτο για πρόσδεση με σχοινί από σκάφος του Λιμενικού το οποίο προσπάθησε προς τα αριστερά να ρυμουλκήσει το καΐκι» ξεκαθάρισε.

Για τον λόγο που οι μετανάστες αρνήθηκαν να ζητήσουν βοήθεια είπε ότι αυτό πιθανώς να οφείλεται σε καχυποψία με την οποία αντιμετώπισαν την ενέργεια του Λιμενικού καθώς όπως είπε «αντιμετώπισαν τις προσκλήσεις αυτές ενδεχομένως ως απειλή».

Ο Τ. Πολυχρονόπουλος μιλώντας για τις κακουχίες που αντιμετώπισαν οι μετανάστες εν πλω είπε ότι επί σχεδόν πέντε ημέρες ήταν χωρίς εφόδια και είναι θαύμα πως επιβίωσαν. «Πέθαναν άνθρωποι στο καράβι από τις κακουχίες» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το αντίτιμο τόνισε ότι ο 24χρονος από τη Συρία ο οποίος επέζησε αποκάλυψε ότι «πλήρωσε 5.000 δολάρια. Έφυγε από μια κόλαση. Η ζωή του ήταν χαμένη. Ήταν αριστούχος της οδοντριατρικής. Εκεί η προοπτική ήταν 15 ευρώ το μήνα οπότε ήταν χαμένος και πήρε το ρίσκο. Ο ίδιος σώθηκε πολύ άλλοι δεν σώθηκαν».

Όπως του αποκάλυψε ο 24χρονος αναχώρησε από τη Λιβύη όπου είχε φτάσει με ψυγείο με κίνδυνο να πεθάνει από το ψύχος. Όταν έφτασε στο λιμάνι επιβιβάστηκε στο σκάφος με μικρότερα βαρκάκια ενώ άκουσε τους διακινητές να λένε ότι «750 άτομα κλείσαμε».

Μιλώντας για τον αριθμό των αγνοουμένων επιβεβαίωσε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν μέσα το αμπάρι και οδηγήθηκαν μαζί με το σκάφος στο βυθό της Μεσογείου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο 24χρονος πιέστηκε και ο ίδιος να μπει στο αμπάρι και σώθηκε γιατί αρνήθηκε. «Το πώς επιβίωσαν και αυτοί οι 104 άνθρωποι είναι θαύμα» τόνισε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Τον ισχυρισμό του διασωθέντα είχε επιβεβαιώσει και στέλεχος του Λιμενικού μιλώντας στην «Καθημερινή».

«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά», δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του Λιμενικού.

Τι λέει το Λιμενικό και η κυβέρνηση

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» και σχολιάζοντας τη σχετική πληροφορία ανέφερε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά «τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια».

Παράλληλα ανέφερε ότι «Δεν υπήρχε λάθος στο σχεδιασμό της επιχείρησης. Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί».

«Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», υποστήριξε ο Νίκος Αλεξίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης που επίσης μίλησε στην ΕΡΤ είπε σχετικά «το λιμενικό έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με πλήρη επάρκεια σε ανάλογα περιστατικά». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν από το ναυάγιο. Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του».

«Το λιμενικό δεν έριξε προς το αλιευτικό σχοινί πρόσδεσης» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα