Ναυάγιο στην Πύλο: Ψάχνουν από αέρα και θάλασσα για τυχόν επιζώντες από το πλωτό νεκροταφείο

Ναυάγιο στην Πύλο: Ψάχνουν από αέρα και θάλασσα για τυχόν επιζώντες από το πλωτό νεκροταφείο

Έως τώρα, 79 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου μετά το ναυάγιο του αλιευτικού στο οποίο είχαν επιβιβαστεί μετανάστες.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό.

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα ανέρχονται στους 79 ενώ οι διασωθέντες είναι μέχρι στιγμής 109. Υπάρχει έχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων είναι περί τους 600-750 άτομα.

Πρόκειται για ένα αλιευτικό σκάφος 35 περίπου μέτρων, με αρκετά μεγάλο πλάτος, πράγμα το οποίο θα δώσει και απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου. το πλήρωμα του πλοίο δεν δεχόταν καμία βοήθεια από τη στιγμή που βρέθηκε στο σημείο, παρά τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που έσπευσε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Από την Τρίτη το βράδυ έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης, το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, και πιθανότατα ο κυβερνήτης να το είχε εγκαταλείψει. Μάλιστα, όταν πλησίασε το αλιευτικό, ένα εμπορικό πλοίο, τους ζήτησαν μόνο νερό και τίποτε άλλο, ούτε και βοήθεια από την Ελλάδα και από τα παραπλέοντα σκάφη.

Στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λιμενικού σήμανε συναγερμός χθες Τετάρτη, καθώς το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση μέχρι που άρχισε να κάνει κλυδωνισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Frontex είχε εντοπίσει το πλοίο ωστόσο ρώτησε εάν χρειάζεται βοήθεια, ενώ ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το εάν έπρεπε να κληθούν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού αλλά και όσα σκάφη μπορούσαν να βοηθήσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραπλέοντα σκάφη, γίνεται έρευνα για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ από το πρωί θα σπεύσουν περισσότερα σκάφη του Λιμενικού αλλά θα ξεκινήσουν και εναέρια μέσα.

Συγκλονιστικές μάλιστα είναι και οι εικόνες διάσωσης από το ελληνικό Super Puma.

Είναι πολύ πιθανό στα αμπάρια του πλοίου να βρίσκονταν γυναικόπαιδα ενώ επάνω να ήταν οι άντρες.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τους λόγους που βυθίστηκε στο πλοίο. Η μία από τις εκδοχές είναι η μετατόπιση φορτίου, δηλαδή να μετακινήθηκαν οι άνθρωποι για κάποιους λόγους με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει κλίση.

Καθηγητής ναυπηγικής ανέφερε πως είναι ένα λόγο που έχει μεγάλο πλάτος  και όσον αφορά στο κέντρο βάρους του, με ένα μακρύ κύμα, καθώς στην περιοχή δεν έπνεαν μποφόρ, μπορεί να δημιουργήσει συντονισμό στο πλοίο με αποτέλεσμα να γείρει.

Τρεις ύποπτοι
Ανάμεσα στους διασωθέντες, φαίνεται πως υπάρχουν και 3, οι οποίοι μετά απο μαρτυρίες, εξετάζονται για τις αρχές. Επιζώντες, σύμφωνα με το Open, τους υπέδειξαν ως τους ανθρώπους που τους έβαλαν μέσα στο σάπιο πλοιάριο. 
Ολονύχτιες οι έρευνες - Θα συνεχιστούν για άλλες 72 ώρες
Από χθες το πρωί όταν και ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες για το ναυάγιο, το Λιμενικό Σώμα από θάλασσα και αέρα πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή του ναυαγίο για τον εντοπισμό επιζώντων, αλλά και για τη περισυλλογή σορών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.

 Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ούτε τη νύχτα στη συγκριμένη θαλάσσια περιοχή, ενώ λίγο πριν από τις 23:00 πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, μεταφέροντας σορούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, από σήμερα οι σοροί θα αρχίσουν να μεταφέρονται στην Αθήνα, όπου θα διενεργηθεί νεκροψία. Έχει δημιουργηθεί ήδη χώρος στο Σχιστό, όποου θα παραμένουν οι σοροί, μέχρι μεταφερθούν στα νοσοκομεία για την ιατροδικαστική εξέταση.

Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα