Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Τα προβλήματα καταγράφηκαν και σήμερα Τρίτη (30/5) με την Τράπεζα Θεμάτων έπειτα από νέα κυβερνοεπίθεση σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), δηλαδή τον φορέα που υποστηρίζει τεχνικά την Τράπεζα θεμάτων. 
Το πρόβλημα φαίνεται να έχει αποκατασταθεί ωστόσο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τα θέματα λόγω της επίθεσης που επηρέασε όλες τις πλατφόρμες. Συγκεκριμένα, μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στην Κέρκυρα, στο Κερατσίνι.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί, κυρίως στην Ηλεία και στην Κέρκυρα, ανέφεραν ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο απο χθες (Δευτέρα 29/5), καθώς σήμερα δεν μπορούν να μπουν ούτε στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσαν την χθεσινή κατάρρευση της πλατφόρμας, σε κακόβουλη επίθεση.

Μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθεί το πρόβλημα

Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Παιδείας, το ΕΔΥΤΕ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ώστε ακόμη και με καθυστέρηση να προχωρήσουν οι εξετάσειςστα λύκεια που έχουν προβλήματα και να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι.

Για αυτό τον λόγο οι διευθυντές έχουν εντολή να μην αναβάλουν τις εξετάσεις και να μη φύγουν οι μαθητές από τα σχολεία έως ότου λάβουν νεότερη ανακοίνωση.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  στελέχη του υπουργείου αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης δίνουν «μάχη» με το χρόνο με στόχο σε λίγο να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να γίνουν οι εξετάσεις της Γ΄λυκείου σε όλα τα σχολεία.

Από την άλλη πλευρά καθηγητές ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να δώσουν τα δικά τους θέματα στους μαθητές ώστε να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και να λήξει η ταλαιπωρία των παιδιών της Γ΄λυκείου. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει δοθεί τέτοια οδηγία καθώς υπάρχουν νομικά κολλήματα.

Τι λέει στο Open ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας

O ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης κάνει λόγο στο Open για «επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης».

«Το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει επιλυθεί σήμερα, υπάρχουν όμως καθυστερήσεις», λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις».

«Ενισχύθηκαν οι βαθμίδες ασφαλείας. Είμαστε εδώ και επιλύουμε τα προβλήματα από χτες», λέει και σημειώνει πως «υπήρξε σε άλλο σημείο (στο σύστημα) επίθεση σήμερα η οποία αντιμετωπίστηκε».

«Οι μαθητές κανονικά θα πάνε στις Πανελλαδικές, το κράτος είναι δίπλα τους», διαβεβαιώνει.

Σημειώνεται πως για σήμερα έχουν μεταφερθεί και οι εξετάσεις της Γ’ Λυκείου που δεν έγιναν χθες.

Τη Δευτέρα ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε καταρρεύσει και άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 09:30 το πρωί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η διαδικασία των εξετάσεων της πρώτης βάρδιας, αλλάζοντας συνολικά το πρόγραμμα.

 Επίσης, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις της Α’ και Β’ Λυκείου σε αρκετά σχολεία.

Κυβερνοεπίθεση «έριξε» το σύστημα λένε τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας

Στις μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες είχαν ως σκοπό να την καταστήσουν μη λειτουργική, αποδίδουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας το αλαλούμ που προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας με την Τράπεζα Θεμάτων.

Σημειώνουν ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία και δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους καθώς θα εξεταστούν αύριο κανονικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα