Δίκη για το Μάτι – Λιότσιος: «Παρέμβαση Τόσκα σε επιχειρησιακό επίπεδο χωρίς να έχει αρμοδιότητα»

Δίκη για το Μάτι – Λιότσιος: «Παρέμβαση Τόσκα σε επιχειρησιακό επίπεδο χωρίς να έχει αρμοδιότητα»

Για παρέμβαση του τότε υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα σε επιχειρησιακό επίπεδο σχετικά με την διαχείριση των εναέριων μέσων κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι χωρίς ωστόσο να έχει την αρμοδιότητα, έκανε λόγο  ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος επικαλούμενος συνομιλίες που εμπεριέχονται στην δικογραφία.

Όπως σημείωσε ο μάρτυρας που συνεχίζει να καταθέτει στη δίκη για 14η ημέρα: «Το πρόβλημα είναι ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδο ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις.

Τελικά ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα; Και αν συνέβαινε αυτό δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε ο μάρτυρας.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ σταθμίζοντας  την κατάσταση προτείνω στη ηγεσία και μου λένε που να επέμβω», είπε ο  κατηγορούμενος Ιωάννης Φωστιέρης, τότε διοικητής του ΕΣΚΕ, μετά από παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου που του ζήτησε να τοποθετηθεί επί της αναφοράς του κ.Λιοτσιου.

Πρόεδρος: Σε αυτό που είπε για τον υπουργό;

Δ.Λιότσιος: Στις συνομιλίες αναφέρεται:  «Θα σου πω τώρα. Θα ρωτήσω τον υπουργό».

Πρόεδρος: Αν είναι έτσι τι νόημα έχει;

Ιω.Φωστιέρης: Όταν είναι παρών η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο.

Πρόεδρος: Η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της πυροσβεστικής;

Ιω. Φωστιέρης: Έχει το δικαίωμα. Είναι ο διοικητής.

Πρόεδρος: Γνωρίζει τους κανόνες πυροσβεστικής τέχνης και στρατηγικής για να κάνει ορθή επιλογή;

Ιω.Φωστιέρης: Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα  διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της πολεμικής αεροπορίας. Τις δικές μου συνομιλίες τις  έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς.Το δικό τους κομμάτι όμως, η Πολεμική Αεροπορία, για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπεται καμία απολύτως παρέμβαση. Στη συνέχεια  ο μάρτυρα αναφέρθηκε στα πυροσβεστικά πλοιάρια, επιμένοντας  ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν στη διάσωση των ανθρώπων που ήταν στη θάλασσα .«Έκαναν προσπάθεια να πάνε και δεν προσέφεραν έργο;

Εδώ πήγαν οι ψαρόβαρκες και  δεν μπορούσαν να πάνε αυτά τα πλοιάρια της πυροσβεστικής; Τα σκάφη αυτά μπορούν να κάνουν και διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα.

Real.gr της Άννας Κανδύλη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα