Καλλιθέα: Παρέμβαση εισαγγελέα για το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών μετά από καταγγελίες για παιδική κακοποίηση

Καλλιθέα: Παρέμβαση εισαγγελέα για το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών μετά από καταγγελίες για παιδική κακοποίηση

Παρενέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνου, μετά από καταγγελίες του πρώην οδηγού πούλμαν Μανώλη Κουφάκη στο enikos.gr για τον τρόπο λειτουργίας του «Κέντρου Ειδικών θεραπειών» στην Καλλιθέα αλλά και τις συμπεριφορές των υπευθύνων.

Ο κ. Κουφάκης που εργάστηκε εκεί για τρεις μήνες αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι είχε δει υπαλλήλους αλλά και την ίδια την ιδιοκτήτρια, να χτυπούν μπροστά του τα παιδιά, να γελούν εις βάρος τους, να απειλούν γονείς και εργαζομένους σε μία προσπάθεια, κατά τον ίδιο, «να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο».

Ο κ. Ελευθεριάνος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τους υπεύθυνους του κέντρου, όπως έκθεση σε κίνδυνο και σωματικές βλάβες σε αδύναμο.

«Χτυπούσαν τα παιδιά και γελούσαν»

Το δημοσίευμα του enikos.gr που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα έφερε στο φως νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του «Κέντρου Ειδικών θεραπειών» στην Καλλιθέα αλλά και τις συμπεριφορές των υπευθύνων.  Ο πρώην οδηγός πούλμαν, Μανώλης Κουφάκης, ο οποίος παραλάμβανε καθημερινά τα παιδιά από τα σπίτια τους και τα μετέφερε στο κέντρο, μεταξύ άλλων κατήγγειλε στο enikos.gr ότι είδε υπαλλήλους αλλά και την ίδια την ιδιοκτήτρια, να χτυπούν μπροστά του τα παιδιά, να γελούν εις βάρος τους, να απειλούν γονείς και εργαζομένους σε μία προσπάθεια, που όπως ανέφερε, αποσκοπούσε «να τους δείξει ποιος κάνει κουμάντο».

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας που δείχνει έναν 11χρονο να περπατά στο περβάζι παραθύρου στον τρίτο όροφο του κτιρίου, προκαλώντας οργή. Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε άμεση σφράγιση και επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, ύψους 60.000 ευρώ, στο Κέντρο ΑμΕΑ στην Καλλιθέα, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια. Το enikos.gr μάλιστα αποκάλυψε ολόκληρο το πόρισμα “φωτιά”.

«Τρεις μήνες ήταν αρκετοί για να καταλάβει κανείς την κατάντια», υποστήριξε ο πρώην οδηγός του κέντρου.

«Την πρώτη μέρα που πήγα στο κέντρο οι ιδιοκτήτες χαρακτήρισαν τα παιδιά “περίεργα”. Αυτό που αντίκρυσα εγώ ήταν υπέροχα παιδιά που χαμογέλασαν την στιγμή που με είδαν», ανέφερε ο κ. Κουφάκης.

«Χτυπούσαν τα παιδιά για να τους δείξουν ποιος κάνει κουμάντο»

«Ο βασικός συνοδός των παιδιών ήταν αδελφός της υπεύθυνης  και στο επάγγελμα ηλεκτρολόγος», αναφέρει ο Μανώλης Κουφάκης και συνεχίζει  «χτυπούσε τα παιδιά και τους συμπεριφέρονταν απότομα, για να τους δείξει ποιος κάνει κουμάντο, όπως συνήθιζε να λέει»

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι τα παιδιά παρέμεναν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ κλειδωμένα, κοιμούνταν στο πάτωμα, ενώ κάποια από αυτά κυκλοφορούσαν γυμνά χωρίς να παρεμβαίνει κανείς.

«Παιδιά έτρωγαν από το πάτωμα κι εκείνοι γελούσαν» περιγράφει και τονίζει πως παράλληλα ξυλοκοπούσαν τα παιδιά και στη συνέχεια προχώρησε στην περιγραφή μίας ακραία κακοποιητικής συμπεριφοράς: «Όταν μία φορά στο λεωφορείο έλαβε χώρα περιστατικό έμετου ο συνοδός ανάγκασε το παιδί να τον μαζέψει με το στόμα του από το πάτωμα».

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι υπεύθυνοι πετούσαν στα σκουπίδια φαγητά και υποστήριζαν ότι «τα παιδιά αυτά δεν έχουν ανάγκη».

«Νοιάζονταν μόνο για το χρήμα»

Τα περισσότερα περιστατικά σημείωσε μάλιστα ότι τα αντίκρυσε τις πρώτες 15 ημέρες που εργαζόταν στο Κέντρο. «Τα περιστατικά ήταν επαναλαμβανόμενα, καθημερινά. Δεν είχαν ήθος οι άνθρωποι αυτοί».

Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι οι υπεύθυνοι δεν έδιναν σε παιδιά που λάμβαναν αγωγή τα φάρμακα τους.  «Αδιαφορούσαν παντελώς, νοιάζονταν μόνο για το χρήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφάκης

Μάλιστα, «στο άκουσμα του ονόματος των υπευθύνων τα παιδιά έντρομα μαζεύονταν, άλλαζαν συμπεριφορά».

«Έπρεπε να τους δείξουμε ποιος κάνει κουμάντο»

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξεo κ. Κουφάκης, εργαζόμενη δέχτηκε απειλές για την σωματική της ακεραιότητα, όταν προειδοποίησε τους εργοδότες της ότι θα μιλήσει για τα περιστατικά κακοποίησης που έβλεπε καθημερινά. Απειλές για την ζωή τους είχαν δεχτεί και γονείς που κατηγορούσαν τους υπευθύνους για βίαιη συμπεριφορά, κατήγγειλε ο πρώην οδηγός.

«Τα Σαββατοκύριακα διοργάνωναν εκδρομές και τις χρέωναν 60 ευρώ το άτομο» επεσήμανε. «Όταν κατέβαζαν τα παιδιά από το πούλμαν τα άρπαζαν από τον λαιμό λες και ήταν κρατούμενοι και γελούσαν», υπογραμμίζει ο Μανώλης Κουφάκης.

«Δεν άντεξα με αυτά που έβλεπα. Ως πατέρας δύο παιδιών ένιωσα την ανάγκη να μεταφέρω τα όσα έβλεπα στους γονείς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα παιδιά μου έλεγαν ” δεν θέλω να πάω”», είπε καταληκτικά ο πρώην οδηγός του Κέντρου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα