Σε συναγερμό τα νοσοκομεία για την τριδημία: Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ, ανησυχία των ειδικών

Σε συναγερμό τα νοσοκομεία για την τριδημία: Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ, ανησυχία των ειδικών

Μεγάλη πίεση εμφανίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, λόγω της τριδημίας και των ολοένα και αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων – γριπών.

Στο «κόκκινο» εξακολουθούν να παραμένουν οι εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με τις ιώσεις του αναπνευστικού, τη γρίπη αλλά και τα περιστατικά κορονοϊού να είναι δεκάδες. Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ παίδων, όταν μάλιστα το δεύτερο κύμα των ιογενών λοιμώξεων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Ανάσα στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δώσουν οι 33 κλίνες ΜΕΘ του παιδιατρικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο στις αρχές του 2024 αλλά και οι επτά κλίνες που θα δημιουργηθούν την άνοιξη στη Θεσσαλία.

Οι ειδικοί συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμη και τώρα, ειδικά στους ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο μόνο με τον ΑΜΚΑ τους.

Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις παιδιατρικές κλινικές και τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό μίλησε στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος Γιώργος Συρογιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Είναι ανάγκη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας να συμπληρώνεται με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων και εμείς επί 20 χρόνια προσπαθούμε να το πετύχουμε στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Συρογιαννόπουλος.

Σχετικά με τις συλλοιμώξεις, ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να προσβληθεί κάποιος ταυτόχρονα από δύο ή και περισσότερους ιούς.

«Κατά κανόνα έχουμε μια ίωση κι όταν λήξει μπορεί να μολυνθεί με κάποιον άλλο ιό και να είναι ταλαιπωρημένος ο άνθρωπος από την πρώτη ίωση και να έρθει δεύτερη και τρίτη. Επομένως να συνυπάρχουν είναι άκρως απίθανο» σημειώνει.

Για ισχυρή πανδημία του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών προειδοποιεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων, ενώ σημείωσε ότι ο κορονοϊός έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς δεν θεωρείται επικίνδυνη μετάλλαξη.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, πρόσθετης λήψης μέτρων στα σχολεία λόγω της τριδημίας», επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ.

Πηγή: ΕΡΤ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα