Τεράστιες αναμονές για χειρουργείο στο Παίδων Αγία Σοφία - Σε λίστα εκατοντάδες παιδιά

Τεράστιες αναμονές για χειρουργείο στο Παίδων Αγία Σοφία - Σε λίστα εκατοντάδες παιδιά

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν οι λίστες της ντροπής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου εκατοντάδες παιδιά περιμένουν να έρθει η σειρά τους προκειμένου να χειρουργηθούν.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο αποκαλύπτει η Αγγελική Κρικρή, επιμελήτρια Α΄, παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Καθημερινή.

Όπως λέει, οι μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό έφεραν τη δραματική μείωση των χειρουργικών αιθουσών του νοσοκομείου και κατά συνέπεια την τεράστια λίστα αναμονής.

Από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου λειτουργούν για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις μόνο οι δύο, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό για να ανοίξουν περισσότερες.

Πριν από την πανδημία στις δύο κλινικές χειρουργούνταν 25 με 30 τακτικά περιστατικά τον μήνα. Τώρα χειρουργούνται 15 παιδιά τον μήνα.

Μόνο η κυρία Κρικρή, όπως περιγράφει η ίδια, έχει στη δική της λίστα για χειρουργείο 160 παιδιά, με το τελευταίο παιδί να χειρουργείται σε… 4 χρόνια.

«Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτή τη στιγμή περιμένουν 160 παιδιά να χειρουργηθούν από εμένα. Κάνω ένα χειρουργείο την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα τον μήνα και περίπου 40 τον χρόνο. Το παιδί που είναι στην 160ή θέση θα χειρουργηθεί σε τέσσερα χρόνια», λέει στην Καθημερινή η κυρία Κρικρή.

«Χρειαζόμαστε γιατρούς σε όλα τα τμήματα και κυρίως σε κάποια που κινδυνεύουν να κλείσουν. Ενα από αυτά είναι το τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου, το οποίο διενεργεί μοναδικές εξετάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων και κάνει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δοτών – ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Δεν έχουμε ακτινολόγους», συμπληρώνει.

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, σύμφωνα με την παιδοχειρούργο.

«Στο παθολογοανατομικό για να βγάλει ταχεία βιοψία πρέπει το μηχάνημα να έχει ανάψει τρεις ώρες πριν. Και δεν μπορούν να γίνουν πάνω από δύο βιοψίες την ημέρα γιατί ανάβουν κόκκινα λαμπάκια», ανέφερε.

Θάνος Πλεύρης: Θα μεταφερθούν χειρουργεία από το Παίδων – Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα φάρμακα

Για τις τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, όπως στο Παίδων Αγία Σοφία, για τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τον προσωπικό γιατρό μίλησε σήμερα (22.12.2022) στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τις σοβαρότατες ελλείψεις γιατρών, που δημιουργούν μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία σε παιδιατρικά νοσοκομεία και είπε ότι σιγά σιγά παίρνουν θέση στα νοσοκομεία οι αναισθησιολόγοι, ενώ ορισμένα χειρουργεία θα μεταφερθούν σε άλλες κλινικές.

 «Τα παιδιατρικά χειρουργεία είναι πιο ευαίσθητα γιατί μπορεί να χρειάζεται και παραπάνω προσωπικό, αλλά υπάρχουν και χειρουργεία που δεν είναι τόσο μεγάλης έντασης και μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και παράλληλα φυσικά να καλυφθούν και οι θέσεις» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά. Κάνουμε έναν νέο σχεδιασμό» πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν κενά ή θα μεταφερθούν περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να πληρώνει ο πολίτης. «Αυτός είναι ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της λίστας» είπε.

 «Η λίστα πάντοτε υπήρχε απλώς πλέον έχουμε την επιδείνωση γιατί δεν είχαμε τα χειρουργεία λόγω της πανδημίας», συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία Παίδων o υπουργός υποστήριξε ότι οι θέσεις βγήκαν και καλύφθηκαν οι θέσεις των αναισθησιολόγων. «Από τη λίστα των 3.000 χειρουργείων στο Αγία Σοφία έγινε εκκαθάριση και έμειναν 2.000 χειρουργεία. Τα υπόλοιπα 1.000 έγιναν αλλού. Αυτό είναι μια αποτυχία του συστήματος» παραδέχτηκε.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι είναι θέμα εξαγωγών και θα εξαλειφθεί. «Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

«Πάντοτε είχαμε στη χώρα εικόνες με ράτζα. Μετά την πανδημία κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα προς το καλύτερο, στο μέτρο του εφικτού», είπε επίσης.

Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, με την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, ο Θάνος Πλεύρης εστίασε στο ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έγιναν 1.000.000 δωρεάν ραντεβού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα