Βγήκε η απόφαση: Εμβόλιο γρίπης δωρεάν, χωρίς συνταγή - Ποιοι κάνουν

Βγήκε η απόφαση: Εμβόλιο γρίπης δωρεάν, χωρίς συνταγή - Ποιοι κάνουν

Εγκύκλιο διένειμε το υπ. Υγείας για το εμβόλιο της γρίπης αναφορικά με το ποιες ομάδες πολιτών μπορούν να εμβολιάζονται σε φαρμακεία δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή.

Πρόκειται για:

    Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
    Ενήλικες που κατά δήλωσή τους έχουν χρόνια νοσήματα
    Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Το μέτρο ουσιαστικά είχε προαναγγείλει από χθες ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ.

Όπως είπε «το αργότερο τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το αντιγριπικό εμβόλιο από τα φαρμακεία δωρεάν, χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε από την εβδομάδα που μας έρχεται να αρχίσει και η χορήγησή του».

Εμβόλιο γρίπης - προετοιμασία: Πιείτε αρκετό νερό

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι ακόμα πιο σημαντική λίγο πριν το εμβόλιο, με τους ειδικούς να προτείνουν να πιείτε δύο παραπάνω ποτήρια νερού από ό,τι συνήθως την ημέρα που θα κάνετε το εμβόλιο, καθώς και την προηγούμενη.

Σύμφωνα με το «Eating Well», μια καλή ισορροπία υγρών και θρεπτικών συστατικών βοηθάει τόσο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, όσο και στην πρόληψη του πονοκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο για μερικές ώρες μετά τη χορήγησή του.

Εμβόλιο γρίπης - προετοιμασία: Προτιμήστε αντιφλεγμονώδεις τροφές και τα προβιοτικά

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τροφές πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως είναι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα μήλα, τα αμύγδαλα και οι πατάτες, μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσετε παρενέργειες όπως είναι η κόπωση και η ζαλάδα.

Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η προστασία του εμβολίου αυξάνεται όταν πριν από τη χορήγηση έχετε καταναλώσει προβιοτικά, είτε μέσα από τροφές όπως είναι το γιαούρτι, είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Εμβόλιο γρίπης - προετοιμασία: Τι να αποφύγετε

Όπως αναφέρει η ιατρική ιστοσελίδα «Health Line», καλό είναι να αποφύγετε τις παρακάτω ουσίες πριν και μετά το εμβόλιο της γρίπης:

    Αλκοόλ: «Ρίχνει» το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί αφυδάτωση.
    Καφεΐνη: Επίσης προκαλεί αφυδάτωση και αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσετε πονοκέφαλο.
    Επεξεργασμένα τρόφιμα: Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι πολλά επεξεργασμένα «γρήγορα» φαγητά μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα