Κιβωτός: Ανέπαφη για χρόνια η μισθοδοσία του π. Αντωνίου - Στο μικροσκόπιο τα Πόθεν Έσχες

Συνεχίζεται ο έλεγχος των αρχών στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και τους προσωπικούς λογαριασμούς του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, με τις αρχές να έχουν σημαντικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ο πατέρας Αντώνιος δεν έκανε ούτε μία ανάληψη από το λογαριασμό της μισθοδοσίας του τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Όπως προέκυψε, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ωστόσο, σε όλους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας αλλά και της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ αναμένονται και νέα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Αρχής βρίσκεται και το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία είναι διαχειρίστρια κάποιων λογαριασμών.

 Η μία από τις δύο θυρίδες που δεσμεύτηκαν, ανήκει στην ηλικιωμένη μητέρα του πατέρα Αντώνιου και βρέθηκε στη Χίο.

Μεταξύ των λογαριασμών που έχουν δεσμευτεί βρίσκονται και λογαριασμοί στους οποίους πολίτες είχαν χρίσει ως συνδικαιούχο τον πατέρα Αντώνιο, και τώρα δεν μπορούν να εκταμιεύσουν ούτε τις συντάξεις τους, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη είναι θορυβημένη, αλλά και οι δωρητές που συνέδραμαν όλα αυτά τα χρόνια στο έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

 Υπενθυμίζεται ότι κατά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας σε ακίνητά τους σε Κολωνό και Ραφήνα, βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό στον Κολωνό. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν μέσα σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο βρισκόταν σε ένα από τα διαμερίσματα της κεντρικής δομής της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό, 350.000 ευρώ, ενώ ερευνάται η προέλευση τους, καθώς υπάρχουν υπόνοιες πως τα χρήματα ενδεχομένως δεν προέρχονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν δικαιολογούνται από αυτά.

 Ψευδή «Πόθεν Έσχες» του ζεύγους στο μικροσκόπιο

Στον πυρήνα της έρευνας για την «Κιβωτό του Κόσμου» μπαίνει πλέον η Οικονομική Αστυνομία καθώς ψάχνει να βρει «μαύρο χρήμα». Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μίνα Καραμήτρου μέσα στο επόμενο 48ωρο θα ερευνήσει όλη την κίνηση τριών προσωπικών λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας.

Η Αστυνομία δεν ενδιαφέρεται πρακτικά για νούμερο που έχουν αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί, το οποίο σε κάθε περίπτωση ζαλίζει καθώς φαίνεται να ξεπερνά τις 350.000 ευρώ. Αντίθετα, όμως αυτό που ερευνούν οι Αρχές, προκειμένου να «δέσουν» τυχόν οικονομικά εγκλήματα του ιδρυτή της «Κιβωτού» και της συζύγου του είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει με αυτούς τους λογαριασμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι κρίσιμης σημασίας να βρεθεί επακριβώς πόσα χρήματα μπήκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς, πόσα βγήκαν, με ποιους άλλους λογαριασμούς είχαν συναλλαγές και πότε έγιναν αυτές.

 Υπογραμμίζεται ότι η πρεσβυτέρα δεν είχε καμία άλλη εργασία -τουλάχιστον δηλωμένη-, επομένως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τόσο μεγάλα ποσά όπως αυτά που έχουν βρεθεί σε αυτούς τους λογαριασμούς. Μόνο ο πατέρας Αντώνιος διαθέτει μισθολογικό λογαριασμός αλλά και αυτός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες συναλλαγές.

 Σημειώνεται ότι υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες από τον οικονομικό έλεγχο, μέχρι στιγμής έχουν προκύψει καταθέσεις ύψους 15.000.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Οργάνωσης. Μέσα σε αυτούς, είναι και μια κατάθεση - «μυστήριο» που έγινε από τη Σταματία Γεωργαντή (σ.σ. η πρεσβυτέρα) την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Mega, η πρεσβυτέρα κατέθεσε ποσό 500.000 ευρώ σε λογαριασμό της «Κιβωτού».

Στο μικροσκόπιο το «Πόθεν Έσχες» της πρεσβυτέρας
 Την ίδια στιγμή το «Πόθεν Έσχες» της πρεσβυτέρας μπαίνει και αυτό για τα καλά στο μικροσκόπιο των οικονομικών Αρχών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, όσοι είναι διαχειριστές ΜΚΟ, όπως είναι ο πατέρας Αντώνιος αλλά και η σύζυγός τους είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση «Πόθεν Έσχες», το οποίο ελέγχεται από την Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

 Η εν λόγω Αρχή εξετάζει ήδη αν η πρεσβυτέρα έχει υποβάλλει ποτέ δήλωση «Πόθεν Έσχες», όπως υποχρεούται και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ελεγχθεί και ο πατέρας Αντώνιος.

Στην Εισαγγελία τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας
Μετά τις έρευνες, η Οικονομική Αστυνομία διαβίβασε όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υποβλήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε οικία, όπως επίσης και από την διενεργηθείσα αλληλογραφία, προς ενημέρωση και αξιολόγηση των στοιχείων.

Τα στοιχεία θα αξιολογηθούν και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο νέας προκαταρκτικής εξέτασης που θα εστιάσει στα οικονομικά πεπραγμένα εμπλεκομένων προσώπων που είχαν καίριο ρόλο στην λειτουργία του ΜΚΟ.

Έτσι, με βάση το υλικό, η Εισαγγελία ενδέχεται να ερευνήσει για πιθανές αξιόποινες πράξεις, όπως εκείνες που αφορούν φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με νομικούς, εφόσον προκύψουν στοιχεία από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργείται στην Κιβωτό, δεν αποκλείεται η εισαγγελική έρευνα να εστιάσει και σε άλλα αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ενδεχόμενη διάπραξη απιστίας, υπεξαίρεσης ή απάτης. Για την διεύρυνση της έρευνας, ώστε να αξιολογηθεί ποινικά η πιθανότητα διάπραξης των συγκεκριμένων αδικημάτων, θα πρέπει να υποβάλλει έγκληση το νέο ΔΣ της Κιβωτού εντός τριμήνου από τον εντοπισμό πιθανής τέλεσης συγκεκριμένων πράξεων σε βάρος του ΜΚΟ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα