Τουρκία: Ζητά διάλογο ενώ συνεχίζει να προκαλεί. Αυξάνονται οι δαπάνες για τον αμυντικό εξοπλισμό

Τουρκία: Ζητά διάλογο ενώ συνεχίζει να προκαλεί. Αυξάνονται οι δαπάνες για τον αμυντικό εξοπλισμό

Στην επίδειξη ισχύος αλλά και στην εκτόξευση έμμεσων απειλών, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και εναντίον άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προχωρά η Τουρκία.
Η εκτόξευση του τουρκικής κατασκευής πυραύλου Tayfun στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα στην χρονική συγκυρία που έγινε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν ένα μήνυμα ισχύος που έστειλε ο Ταγίπ  Ερντογάν σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Η εκτόξευση έγινε από τη Ριζούντα. Ο πύραυλος διένυσε 561 χιλιόμετρα μέσα σε 458 δευτερόλεπτα πριν καταλήξει στη θαλάσσια περιοχή στη Σινώπη.

Ο τουρκικός πύραυλος αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αφού ολοκληρωθούν μερικές ακόμα δοκιμές.

«Επίτευγμα της Τουρκίας»
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίτευγμα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, ενώ σημειώνουν με νόημα ότι με την εμβέλεια που έχει ο πύραυλος Tayfun μπορεί να χτυπήσει στόχους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την αύξηση κατά 100 δισ. λιρών του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας του.

Η απάντηση της Αθήνας για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου ήταν «ουδέν σχόλιο».

Διγλωσσία από την Άγκυρα
Στην σκιά της εκτόξευσης του τουρκικού πυραύλου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, άφησε στην άκρη την πολεμική ρητορική τονίζοντας πως τα προβλήματα λύνονται με διάλογο.

«Στη συνάντηση που είχα στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο, του ανέλυσα τις σκέψεις και τα αισθήματά μας, ότι για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση πρέπει να συνομιλούμε, να συναντόμαστε. Πρέπει να συνεχίζεται ο διάλογος και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου μπορεί να βρεθεί λύση για τα προβλήματά μας».

Η Ελλάδα δεν κάνει βήμα πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που βρίσκεται στη Σαμοθράκη για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού.

Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι ο μονός δρόμος για την επίλυση των διαφορών τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ, Ενές Καντέρ.

«Σε αυτές τις εποχές προτεραιότητα μας πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, διότι στο τέλος αυτό είναι το μοναδικό μονοπάτι για το ειρηνικό μέλλον των δυο λαών», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, ενώ στο ελληνικό πεντάγωνο παρακολουθούν στενά το εξοπλιστικό πρόγραμμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα