Θα έρθουμε ένα βράδυ: Στο απροχώρητο οι προκλήσεις Ερντογάν

Θα έρθουμε ένα βράδυ: Στο απροχώρητο οι προκλήσεις Ερντογάν

«Φυσικά και μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν θα ορίσουμε την ημερομηνία και το που θα γίνει» απείλησε ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν την χώρα μας λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα και του Τούρκου ομολόγου στις Βρυξέλλες.
Ούτε είκοσι τέσσερεις ώρες δεν κράτησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς γκρέμισε κάθε προσδοκία για συνεννόηση μετα την συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αμετανόητος και προκλητικός
Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε εάν εχει εξαντληθεί η υπομονή του με την Ελλάδα και για το αν θα κάνει πράξη τις απειλές του.

«Δεν μπορούμε να ορίσουμε τον χρόνο που θα γίνει αυτό. Φυσικά και μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν θα ορίσουμε την ημερομηνία και το που θα γίνει. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;», σχολίασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την τουρκική πολεμική ρητορική ενημερώνοντας φίλους και συμμάχους. Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό του.

«Θα έχω τη δυνατότητα να τον ενημερώσω για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, τα ζητήματα που δημιουργούνται από το φερόμενο τουρκολιβυκό “μνημόνιο”, το άκυρο τουρκολιβυκό “μνημόνιο”», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Διάλογος με αστερίσκους
Χολουσί Ακάρ και Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν τελικά στο περιθώριο της συνοδού του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φορώντας το ευρωπαϊκό του κοστούμι άφησε στην άκρη την πολεμική του ρητορική.

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια πρέπει να λύνουμε μόνοι και χωρίς τρίτους μας τα προβλήματα μας. Ο διάλογος για εμάς είναι το μόνο μέσο για την επίλυση των θεμάτων», σημείωσε ο Χολουσί Ακάρ.

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι η επανέναρξη του διαλόγου δεν μπορεί να γίνει σε καθεστώς απειλών.

«Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας, είναι ατελέσφορή κάθε προσπάθεια επικοινωνίας» υποστήριξε ο Νίκος παναγιωτόπουλος.

Ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα της χώρας για την αποτροπή κάθε πρόκλησης τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας από την Λέσβο.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα εάν χρειαστεί», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας.

Η Άγκυρα συνεχίζει παράλληλα τις έρευνες για τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρεις συνοδευόμενο από μια τουρκική κορβέτα κατευθύνεται ήδη προς τον κόλπο της Αττάλειας, βόρεια της Κύπρου ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα